Prieskoniai

Gal žinote patarimų, kurie gali padėti kitiems gaminant maistą?

Moderatorius: vitele

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 23 Sau 2007, 01:22

Keptai paukštienai:
mairūnai,
juodieji pipirai,
paprika,
aitrieji pipirai,
kario prieskoniai,
šalavijai,
peletrūnas,
čiobreliai,
dašiai,
rozmarinas,
kmynai,
cinamonas,
imbieras.

Antienai:
mairūnai,
juodieji pipirai,
šalavijai,
kraujažolė,
cinamonas,
čiobreliai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
dašiai,
peletrūnas.

Kalakutienai:
mairūnai,
šalavijai,
peletrūnas,
rozmarinas,
čiobreliai,
juodieji pipirai.

Vištienai:
mairūnai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
čiobreliai,
imbieras,
juodieji pipirai,
kmynai,
cinamonas.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 23 Sau 2007, 01:24

Ryt, kai turėsiu laiko įdėsiu dar :)
rekomenduojami prieskoniai vištų kepenėlėms:
šalavijai,
svogūnai,
juodieji pipirai,
rozmarinas.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 23 Sau 2007, 12:26

Tokia info reikia atskyrai issaugot ir tureti kaip atmintine begaminant maistą :roll:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 23 Sau 2007, 15:00

Lilina rašė:Tokia info reikia atskyrai issaugot ir tureti kaip atmintine begaminant maistą :roll:
Taigi kei reikės užeisi į forumą ir perskaitysi, dar ir su mumis pabendrausi :roll: (tada visa šeima liks be pietų :lol: )

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 24 Sau 2007, 01:27

Žuvies patiekalus rekomendojama skaninti šiais prieskoniais:
petražolės,
juodieji pipirai,
mairūnai,
muskato riešutas,
kario prieskoniai,
krapai,
peletrūnas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
paprika,
aitrieji pipirai,
kvepiantys pipirai,
rozmarinas,
kmynai,
garstyčios,
pastarnokas,
lauro lapeliai,
pipirmėtė.

Keptai žuviai:
bazilikas,
juodieji pipirai,
česnakas,
čiobreliai,
ožiažolė,
agurklė,
pankoliai,
muskato riešutas,
petražolės,
paprika,
melisa,
kario prieskoniai,
migdolai,
pipirnės,
kardamonas,
kalendra.

Troškinta arba virta žuvis:
svogūnas,
česnakas,
krapai,
muskato riešutas,
lauro lapai,
petražolės,
bazilikas,
čiobreliai,
kvapieji pipirai,
pankoliai,
rozmarinas,
melisa,
ožiažolė,
kario prieskoniai.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 24 Sau 2007, 15:17

Laukinienos patiekalus patariama gardinti tokiais prieskoniais:
bazilikas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
kalendra,
lauro lapeliai,
gvazdikėliai,
kraujažolė,
paprika,
petražolės,
mairūnai,
muskato riešutas,
kmynai,
rozmarinas,
kadagio uogos,
peletrūnas,
šalavijai,
kario prieskoniai.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 24 Sau 2007, 15:43

Į avienos patiekalus dedamos žolelės:
bazilikas,
paprastasis kietis,
imbieras,
kaparėliai,
kardamonas,
česnakas,
kmynai,
levanda,
gelsvė,
lauro lapeliai,
gvazdikėliai,
aitrieji pipirai,
paprika,
kvapieji pipirai,
rozmarinas,
šafranas,
kadagio uogos,
peletrūnas,
pipirmėtė,
melisa,
mairūnas,
ajeras.

Vartotojo avataras
ade
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 254
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:55
Pliusai: 0

Standartinė ade » 25 Sau 2007, 01:23

Labai ačiū už info :aciu1:
Labi mėgstam aviena, bet į ją dedam tik svogūnus, mairūnus ir pipirus. Reikės pabandyti ir su kitokiais prieskoniais pagaminti 8)
Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs.
Seneka

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 26 Sau 2007, 15:13

Prieskoniai, naudojami ryžių patiekalams gardinti:
kario prieskoniai,
peletrūnas,
imbieras,
kardamonas,
česnakas,
gelsvė,
builis,
mairūnas,
muskato riešutas,
aitrieji pipirai,
petražolės,
šafranas,
portulaka,
raudonėlis,
migdolai,
kalendra,
raugerškis.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 26 Sau 2007, 15:24

Kiaulienos patiekalams:
česnakas,
svogūnas,
mairūnai,
juodieji pipirai,
bazilikai,
šalavijai,
gelsvė,
paprika,
aitrieji pipirai,
lauro lapai,
rozmarinai,
čiobreliai,
kmynai,
muskato riešutas,
kadacio uogos,
kardamonas,
kalendra,
melisa,
ajerai,
juozažolės,
paprastasis kietis.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 26 Sau 2007, 15:29

Subproduktams gardinti:
krapai,
peletrūnas,
lauro lapai,
mairūnas,
muskato riešutas,
gvazdikėliai,
petražolės,
juodieji pipirai,
kvapieji pipirai,
svogūnai,
svogūnų laiškai,
česnakas,
kadagio uogos,
citrinų sultys.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 26 Sau 2007, 15:32

Biški užsimiršau :oops: kas yra subproduktai?

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 26 Sau 2007, 15:34

Patiekalams iš bulvių:
svogūnas,
builis,
salieras,
juodieji pipirai,
petražolės,
mairūnai,
kmynai,
bazilikai,
čiobreliai,
krapai,
lauro lapai,
ajerai.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 26 Sau 2007, 15:36

Lilina rašė:Biški užsimiršau :oops: kas yra subproduktai?
Tai yra - liežuvis, kepenys, smegenys, inkstai, širdelės, skrandukai, kakliukai, galvos, kojos.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 26 Sau 2007, 15:38

aga, tai pasirodo ir nežinojau :P

Vartotojo avataras
zita
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 08 Lap 2006, 18:40
Pliusai: 2
Miestas: Trakai

Standartinė zita » 26 Sau 2007, 21:45

tiek daug informacijos visko neatsiminti kaip tu daida viską atsimeni?

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 28 Sau 2007, 23:18

zita rašė:tiek daug informacijos visko neatsiminti kaip tu daida viską atsimeni?
Na nevisai viską aš prisimenu :oops: , bet toks jau mano darbas Paveikslėlis

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 29 Sau 2007, 15:08

Rekomenduojami prieskoniai grybų patiekalams gardinti:
svogūnai,
česnakai,
svogūnų laiškai,
juodieji pipirai,
paprika,
aitrieji pipirai,
peletrūnas,
mairūnas,
paprastasis kietis,
rozmarinas,
kmynai,
muskato riešutas,
bazilikas,
čiobreliai,
kario prieskoniai,
petražolės.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 29 Sau 2007, 15:14

Pupelių sriubą rekomenduojama skaniniti:
svogūnais,
česnakais,
juodaisiais pipirais,
kmynais,
mairūnais,
muskato riešutu,
baziliku,
builiu,
paprika,
kalendra,
juozažole,
dašiu.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 29 Sau 2007, 15:17

Dėl pupelių sriubos darau viską teisingai ;) :luks:

simka
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 102
Užsiregistravo: 02 Vas 2007, 22:51

Standartinė simka » 06 Vas 2007, 02:45

Pagaliau aptikau -savarankiškai :) -mane itin dominantį prieskonių skyrelį.Dar ne viska l. atidžiai perskaičiau, bet įterpiu ir savo praktiškų pastebėjimų:
Prie virtos/troškintos jautienos PUIKIAI tinka čiobrelio šviežia žaluma.

Kiauliena kepta bus fantastiška, jei ir ją ištrinsit mėtomis(bet nelabai gausiai).Marinuojant vasarą šašlykus, pamėgikit įtrint mėsą paprastos lietuviškos VARNALĖŠOS :wink: neperaugusiais lapeliukais :idea:

Bazilikas tinka praktiškai bet kuriai mėsai ar žuviai 'kilnesniai", išskyrus lašišą, kuri skaniausia, kai prieskonių nepadauginama , mat tada visai be reikalo permušamas natūralus žuvies aromatas.

Balzamico actas man puikiai pasiteisina ir kepsnių MARINAVIMUI -raudonasis -kiaulienai, pvz., o baltasis -švelnesniai paukštienos mėsytei.

Bet, kaip ir bet kur, prieskoniai -tai labai individualu, pvz, aš kalendros absoliučiai netoleruoju.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 06 Vas 2007, 10:32

simka rašė: Bet, kaip ir bet kur, prieskoniai -tai labai individualu, pvz, aš kalendros absoliučiai netoleruoju.
Beabejo, kad skonis yra individualus kiekvieno žmogaus reikalas. Aš neperseniausiai pabandžiau kalendrą, ir dabar naudoju ir esu labai patenkinta. O bazilikas man - kaip ir druskytė : visur tinka :twisted:

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 06 Vas 2007, 14:44

Man labiausiai kalendra tinka sūdant-marinuojant-paruošiant silkę. Kiti to kvapo negali pakęsti, o man - skanu :luks:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 06 Vas 2007, 15:23

O man patinka su kalendra marinuoti šašlykai :hubba:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 06 Vas 2007, 16:52

daida rašė:O man patinka su kalendra marinuoti šašlykai :hubba:
Ir su gelsve marinavom :wink:
O čia ne tas pats :?: :oops:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Vas 2007, 16:54

Smagu, kad sutuoktiniai forume aiškinasi ką jie valgė , o ne tarpusavyje :lol:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 06 Vas 2007, 16:59

Lilina rašė:Smagu, kad sutuoktiniai forume aiškinasi ką jie valgė , o ne tarpusavyje :lol:
O ką ten aiškintis :lol:
Suvalgei, apsilaižei ir pamiršai :lol:
O čia kaip kokiam sisibūrime - prisimeni ką nors ir pasakai...
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 07 Vas 2007, 00:55

Lilina rašė:Smagu, kad sutuoktiniai forume aiškinasi ką jie valgė , o ne tarpusavyje :lol:
Kad namuose tokiom temom nėra kada kalbėti :lol:

simka
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 102
Užsiregistravo: 02 Vas 2007, 22:51

Standartinė simka » 07 Vas 2007, 23:18

Andron rašė:
daida rašė:quote]
Ir su gelsve marinavom :wink:
O čia ne tas pats :?: :oops:
Gink dieve :roll: :!: :!: :!:
Gelsvė -tai tokia senoviška saliero "pusseserė", jungianti savyje saliero ir...grybų kvapą, PUIKUS afrodiziakas be kitko :wink: Net iš išvaizdos į salierą panaši -tik lapai stambesni, lapkočiai -storesni, be to yra daugiametė.
TAČIAU TIKRAI NE KALENDRA :wink:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 09 Kov 2007, 17:59

Radau DElfyje straipsnį apie prieskonius

Prieskoniai: kam ir kokie labiausiai tinka



Šiame straipsnyje nerasite receptų – tiktai prieskonių sąrašą, kurie tinkami atskiriems patiekalams gardinti. Žinoma, nereikia berti jų visų, tačiau susipažinę su visais tam tikram patiekalui tinkančiais prieskoniais, lengviau išsirinkti jums patinkančius ir tinkančius, rašo womanspassion.com.

Mėsos sriuba:

svogūnas, česnakas, petražolė, morka, kaliaropė, krokas, kurkuma, porai, džiovinti grybai, karis, juodieji pipirai, laurų lapai, gelsvė, pastarnokas, kmynai, muskatas, šviežia paprika, čili pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, rozmarinas, paprastoji agurklė, kardamonas.

Daržovių sriuba:

česnakas, pipirmėtė, morka, petražolė, salieras, gelsvė, šviežios aromatingos daržovės, juodieji pipirai, bazilikas, dašis, sage, mairūnas, karis, ožiažolė, džiovinti grybai, paprastoji agurklė, kraujažolė, pastarnokas, portulaka, rozmarinas.

Grybų sriuba:

Šviežių ir džiovintų grybų mišinys, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, kmynai, bazilikas, rozmarinas, peletrūnas, petražolė, česnako laiškai, salieras, gelsvė.

Bulvių sriuba:


svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, bazilikas, petražolė su kotu, muskatas, saldžios raudonos paprikos, ožiažolė, laurų lapai, kraujažolė, pastarnokas, juozažolė.

Žirnelių sriuba:

česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, gvazdikėliai, kmynai, muskatas, kalendra, dašis.

Žuvies sriuba:


svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, mairūnas, muskatas, karis, krapai, kmynai, aitrioji paprika, levanda, gelsvė, dašis, laurų lapai, ajeras.

Kopūstų sriuba:

česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, grybai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, mairūnas, gelsvė, laurų lapai, bazilikas, kadagys, rozmarinas.

Bulvių patiekalai:

svogūnas, salieras, juodieji pipirai, petražolė, mairūnas, muskatas, kmynai, bazilikas, dašis, kmynai, krapai, laurų lapai, ajerai.

Keptos bulvės:

svogūnas, juodieji pipirai, kmynai, mairūnas, bazilikas, kmynai, dašis.

Bulvių košė:

svogūnas, juodieji pipirai, muskatas (mace), petražolė, aromatinga šviežia žaluma, petražolė.

Ryžiai:

karis, peletrūnas, imbieras, kardamonas, česnakas, gelsvė, petražolė, muskatas (mace), raudonieji pipirai, petražolė, krokas, portulaka, mairūnas, laukinis mairūnas, kartūs ir saldūs migdolai, kalendra.

Mėsos patiekalai:


svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, sage, kmynai, rozmarinas, karis, laukinis mairūnas, laurų lapai, imbieras, grybai, kadagys.

Troškinta mėsa:

svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, bazilikas, dašis, karis, peletrūnas, kadagys, kapariai, gvazdikėliai, rėžiukai.

Guliašas:

svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, imbieras, mace, gelsvė, kalendra, laurų lapai, rozmarinas, laukinis mairūnas, kraujažolė, sriubos prieskoniai.

Bifšteksas:

dašis, kardamonas, krienai, sage, bazilikas, rozmarinas, rėžiukai.

Kepta aviena:

bazilikas, imbieras, kapariai, kardamonas, česnakas, kmynai, levanda, gelsvė, laurų lapai, gvazdikėliai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, krokas, kadagys, peletrūnas, pipirmėtė, pajūrinis gyslotis, mairūnas, saldusis vilkdalgis.

Kepta kiauliena:

česnakas, svogūnas, mairūnas, juodieji pipirai, bazilikas, sage, laukinis mairūnas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, rozmarinas, kmynai, kmynai, dašis, mace, kadagys, kardamonas, kalendra, melisa, saldusis vilkdalgis, izopas.

Antis:

mairūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, karis, sage, peletrūnas, kmynai, rozmarinas, kmynai, dašis, cinamonas, imbieras.

Žąsis:

mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.

Kalakutas:


mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.

Viščiukas:

mairūnas, karis, rozmarinas, kmynai, imbieras, cinamonas.

Viščiukų kepenėlės:


svogūnas, truputis juodųjų pipirų, rozmarinas.

Naminės dešrelės:

česnakas, juodieji pipirai, kmynai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, mairūnas (ne pačioje dešrelėje), laurų lapai, kmynai, bazilikas.

Mėsa drebučiuose:

pimentas, česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, gvazdikėliai.

Žuvies patiekalai:

petražolė, juodieji pipirai, mairūnas, mace, karis, krapai, dašis, peletrūnas, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, kmynai, baltos garstyčios, kmynai, pastarnokas, laurų lapai, pipirmėtė.

Kepta žuvis:

bazilikas, juodieji pipirai, žalumynų lapai, česnakas, dašis, ožiažolė, paprastoji agurklė, paprastasis pankolis, krapai, kmynai, mace, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, petražolė, melisa, karis, kartūs ir saldūs migdolai, kardamonas, kalendra, rėžiukai.

Troškinta ir virta žuvis:


svogūnas, česnakas, mace, gvazdikėliai, laurų lapai, petražolė, bazilikas, dašis, paprastasis pankolis, pimentas, rozmarinas, melisa, ožiažolė, karis.

Skelbti atsakymą