Puslapis 1 iš 5
Prieskoniai
Parašytas: 29 Lap 2006, 22:50
Fjora
Siaip tikrai nevengiu jais ekperimentuoti, bet labai nedaug apie juos zinau.. juos renkuosi tik po pabandymu, o juk turbut turite savu paslapciu kur ir kokius naudojate
Tuo labiau, kai dabar anyta gryzo is turkijos ir parveze rinkineli prieskoniu. Ji pati laikos senos tradicijos, ruosdama maista gardina censakais, pipirais ir lauro lapais.. tad panaudoti parvezta dovanele tenka man
deja bijau, kad ne visada galiu juos teisingai parinkti pagal ruosiama maista. Gal jus turite kokios informacijos kur kas tinka
? Be to man labai paslaptingai skamba Safranas
ka manote apie si prieskoni jus?
Parašytas: 30 Lap 2006, 00:33
daida
Oho, tu turi brangiausio prieskonio pasaulyje
Kiek žinau 1 kg šafrano pas mus kainuoja apie 4000 Lt. Mačiau kažkada maksimoje, keli plaušeliai 2,50 Lt. kainavo.
O pas tave šafrano plaušeliai ar milteliai?
Labai įdomus prieskonis, bet jo dėti reikia labai nedaug, nes paskui valgis bus labai kartus, o laikyti reikėtu kokioje nors popirinėje dėžutėje ar popieriname maišelyje.
Kiek pamenu pas mus jau buvo kažkokia tema pei prieskonius
Parašytas: 30 Lap 2006, 12:15
Lilina
Buvo apie prieskoniu mišinius
Aš žinau kad citrina idealiai derinasi su žuvies patiekalais. Bazilikas labai dera prie pupeliu ir daržoviu patiekalu.
Parašytas: 30 Lap 2006, 19:45
Ramunė
Neįsivaizduoju savo virtuvės be baziliko. Aš jį dedu labai daug kur : į troškinius, į padažus, žalių daržovių salotas, ant picos, kai kepinu pievagrybius, į užpilus. Man jis visur tinka ir patinka.
Parašytas: 30 Lap 2006, 20:07
Ramunė
Radau dar apie prieskonius :
Mairūnas tinka mėsos, žuvies sultiniams paskaninti, sriuboms, padažams. Tinka įvairiems maltos mėsos gaminiams, varškės, daržovių, grybų patiekalams pagardinti.
Melisa tinka daržovių salotoms, varškės, kiaušinių patiekalams, pieniškoms, daržovių ir paukštienos sriuboms gardinti. Ja gali būti aromatizuojamos arbatos, kompotai, gaivieji gėrimai, actas.
Parašytas: 30 Lap 2006, 20:54
Ramunė
Parašytas: 01 Gru 2006, 00:43
daida
Tai vienas iš vertingiausių pasaulyje actų. Šiam prieskoniui daugiau nei 1000 metų. Pirmą kartą pasaulis apie šį delikatesą išgirdo 1046 metais, kai šv.Romos imperijos valdovas Henrikas III maloningai sutiko paimti išpirką iš užkariauto Modenos miesto šiuo actu.
Galima manyti aceto balsamico buvus populiarų ir anksčiau, nes to meto kilmingųjų nuotakų kraičiui buvo būtinas šis prieskonis.
Pikantiško saldžiarūgščio skonio balzamo modemos actas paprastai vartojamas mėsos ir daržovių patiekalams, juo šlakstomos smaguriškos salotos.
Populiariausi gastronomijoje yra vidutiniškai brandintas arba aukštos kokybės actas. Keletas patarimų kaip vartoti šį actą:
Gaminant salotas, pirmiausia dėti druskos, po to Balsamico acto, o po jo - aliejaus.
Gardinti keptuvėje keptą jautieną ar vištieną, o taipogi ant grotelių keptą kepsnį, Balsamico acto kur ne kur lašinamas ant jau į lėkštę įdėtos mėsos.
Optimalus Balsamico kiekis vienam žmogui skirtame patiekale - vienas arbatinis šaukštelis. Kuo geresnė acto kokybė, tuo mažiau jo vartojama.
Taip pat galima panaudoti lašišos užpilui;lašišai su imbieru, žali svogūnai ir česnakais pagardintas Balsamico.
Geros kokybės Balsamico gali būti lašinamas ant desertui skirtų apelsinų, melionų ar uogų. Itin rekomenduotina tai derinti su braškėmis.
Puikiai šis prieskonis tinka pagardinti sūrio ir uogų desertui.
Parašytas: 01 Gru 2006, 10:06
Ramunė
Parašytas: 03 Gru 2006, 22:39
Ramunė
Labai daug naudoju baziliko. Pasirodo ne be reikalo
Bazilikai turi gydomųjų savybių. Jie teigiamai veikia kaulų čiulpus, kraują, nervų, kvėpavimo bei virškinimo sistemas. Sergant peršalimo ligomis, bazilikai mažina temperatūrą, skatina prakaitavimą. Padeda sloguojant ar sergant bronchitu - šalina ir skystina gleives.
Parašytas: 13 Gru 2006, 16:56
Eli
O ant picos pagrindo reikia barstyti raudonėlius
Parašytas: 13 Gru 2006, 18:49
Ramunė
Manau, kad prieskoniai priklauso nuo skonio. Man asmeniškai, raudonėlis dar nieko, bet vyras spjaudosi vien užuodęs.
Parašytas: 14 Gru 2006, 07:34
Lilina
Mano sesuo paprikos nemėgsta, bet kuriam jos pavidale: milteliai ar šviežia, jai vistiek
Parašytas: 14 Gru 2006, 09:37
Eli
Aš irgi nepernešu paprikos visuose pavidaluose. Matomai aš neturiu kokio nors virškinimo fermento, kuris padėtų jas sudoroti.
Net mišrainė, kurioje įdėta gabaliukai paprikos man tabu
Parašytas: 14 Gru 2006, 09:48
Ramunė
Tik duokit ir kuo daugiau
Labai mėgstu ir net vyrą pripratinau valgyti
Parašytas: 14 Gru 2006, 10:27
silsta
Paprika juk tiek vitaminų turi. Vitamino C šaltinis... Be jos neįsivaizduoju mišrainės skanios. Bet dėl skonio nesiginčijama
Parašytas: 14 Gru 2006, 10:42
Eli
Man paprika irgi labai skani valgyti, bet po to prasideda virškinimo problema, aš dar ir kitą dieną ja raugėju
(atleiskite). Todėl , kad neapsunkinti savo organizmo aš jos vengiu.
Taip pat dar žinau kelis žmones kurie turi tokią pačią problemą, o vienam iš jų net alergija prasideda, jį visą niežėti pradeda
Parašytas: 14 Gru 2006, 15:03
Ramunė
Eli rašė:Man paprika irgi labai skani valgyti, bet po to prasideda virškinimo problema, aš dar ir kitą dieną ja raugėju
(atleiskite). Todėl , kad neapsunkinti savo organizmo aš jos vengiu.
Taip pat dar žinau kelis žmones kurie turi tokią pačią problemą, o vienam iš jų net alergija prasideda, jį visą niežėti pradeda
`Nežinau tiksliai, bet gal padėtų kokia tablečiukė rūgšties kilimo? Arba koks gydomasis mineralinis? Nes, šiaip tai tikrai nėra malonu
Parašytas: 20 Gru 2006, 17:46
Ramunė
Viurchburgo ( Vokietija ) universiteto mokslininkai nustatė, kad pipirmėtės aromatingieji lapeliai turi gydomųjų savybių. Pipirmėtė padeda esant įvairiems negalavimams: virškinimo, kepenų ir tulžies veiklos sutrikimams, galvos skausmams, migrenai, reumatui, strėnų skausmui.
Parašytas: 21 Gru 2006, 11:05
Eli
Taip , pipirmėtės aš turiu prisidžiovinusi visą maišą, apdalinau ja visas savo drauges. Pas mano mamą prie namų yra visa pipirmėčių pieva. Na jos nekultūrinės, laukinės kaip ir kitos vaistažolės, bet skonis ir kvapas dar geresnis. Namuose šią arbatą geriu aš viena , na dar dukra kartais.
Vyras net jų kvapo neperneša. Taigi kiekvieną vakarą prieš miegą geriu po puodelį , be cukraus
ir kaifuoju.
Parašytas: 22 Sau 2007, 15:49
daida
Kiaušinių patiekalams tinkantys prieskoniai:
bazilikas,
juodieji ir baltieji pipirai,
paprika,
čili pipirai,
svogūnai,
česnakai,
krapai,
čiobreliai,
svogūnų laiškai,
petražolės,
ciberžolės,
estragonas,
portulaka,
melisa,
rozmarinas.
Parašytas: 22 Sau 2007, 15:53
daida
Tešlos gaminiams:
vanilė,
anyžiai,
imbieras,
migdolai,
kardamonas,
kmynai,
gvazdikėliai,
cinamonas,
kvapieji pipirai,
čili pipirai.
Parašytas: 22 Sau 2007, 16:07
daida
Pyragams tinka:
anyžiai,
imbieras,
kardamonas,
muskato riešutai,
šafranas,
vanilė,
cinamonas.
Parašytas: 22 Sau 2007, 17:22
daida
Patiekalams iš vaisių naudojami tokie prieskoniai:
anyžiai,
kardamonas,
vanilė,
kadagio uogos,
cinamonas,
imbieras,
gvazdikėliai,
kvapusis lipikas,
ajerai.
Parašytas: 22 Sau 2007, 17:30
Ramunė
Tikrai reikalinga informacija. Nereikės ieškoti kas kur. Bus viskas vienoje vietoje. Ačiū
labai.
Parašytas: 22 Sau 2007, 17:33
Lilina
Gal mėsai turi kas tinka??? Paukštienai, jautienai?
Parašytas: 22 Sau 2007, 17:36
daida
Lilina rašė:Gal mėsai turi kas tinka??? Paukštienai, jautienai?
Turiu ir įdėsiu kai galėsiu, nes dabar jau mažoji atsikėlė, tai nelabai leidžia man su kompiuteriu draugauti
Parašytas: 22 Sau 2007, 23:51
Lilina
Ai, taip, taip, man irgi reguliariai trukdo ramiai pasedėti
Parašytas: 23 Sau 2007, 00:53
daida
Dabar turiu laiko
tai dar šiek tiek įdėsiu informacijos
Varškės patiekalams tinkantys prieskoniai:
anyžiai,
imbieras,
vanilė,
cinamonas,
pipirnė,
krapai,
kmynai,
muskatai,
kario prieskoniai,
krienai,
paprika,
melisa,
čiobreliai,
svogūnų laiškai,
builis,
bazilikas,
agurklė,
portulaka,
juozažolė.
Parašytas: 23 Sau 2007, 00:57
daida
Sūriai gardinami šiais prieskoniais:
bazilikas,
krapai,
kmynai,
mėtos,
muskatai,
raudonėlis,
paprika,
šalavijai,
čiobreliai,
kario prieskoniai,
kraujažolė,
rozmarinas,
builis,
pipirnės.
Parašytas: 23 Sau 2007, 01:10
daida
Priekoniai keptai jautienai:
svogūnai,
česnakas,
peletrūnas,
kardamonas,
lauro lapai,
muskatas,
rozmarinas,
mairūnas,
kario prieskoniai,
raudonėlis,
juodieji, baltieji ir žalieji pipirai,
kmynai,
juozažolė.
Troškintai jautienai:
svogūnai,
česnakas,
bazilikas,
kario prieskoniai,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
paprika,
peletrūnas,
raudonėlis,
muskatas,
kardamonas,
dašis.