Puslapis 13

Mielinė tešla

Parašytas: 16 Sau 2007, 18:14
Lilina
Gal kas žinot gudrybių kaip padaryti, kad mielinė tešla būtų puri ir graži??? Aš kažka ne taip darau, pas mane arba mažai iškyla, arba visai neiškyla ir tešla būna plokščia :(

Parašytas: 16 Sau 2007, 18:27
Ramunė
Kiek žinau, tai priklauso nuo mielių kokybės. Aš nemoku elgtis su sausomis mielėmis, man gaunasi pšššššš :cry:
Darau paprastai : mieles sumaišau su cukrumi, trinu, kol ištirpsta. Tada vos-vos pašildau pieną, sudedu mieles, išmaišau, pridedu miltų, vėl išmaišau, uždengiu rankšluostėliu ir laukiu. Per 1-1,5 val pakyla, tada dar kartą išmaišau ir leidžiu pakilti. O jau tada pagal poreikį : jei blynams - kiaušinį ir nieko ( nebent cukraus trūksta ), jei bandelėms - pridedu miltų, kiaušinių, trynį ir minkau.

Parašytas: 16 Sau 2007, 18:30
Lilina
Gal dėl to man neišeina, nes milteliais mielės turiu, ir ga dar dėl to kad per šiltas pienas buvo :( Nes jeigu sakai, kad vos vos pieną pašildai, tai aš gerokai šiltesni darau :|

Parašytas: 16 Sau 2007, 18:34
Ramunė
Čia senas mamos receptas. Ji man aiškino, kad per šiltas pienas panaikina mielių veikimą. O dėl miltelių - aš nesakau, kad jie blogai, kai kas juos net labai giria. Čia aš apie save, nes bandžiau gal 3 kartus, ir visus nepavyko :oops:

Parašytas: 17 Sau 2007, 00:14
daida
Prieš įmaišant į tešlą svarbu patikrinti mielių veiklumą arba jas suaktyvinti: tuo tikslu jos tirpinamos +30° C temperatūros skystyje (piene, vandenyje), įberiant nedaug cukraus ir miltų. Užmaišyta grietinės tirštumo tyrelė apsijojama miltais ir uždengta drobe ~ 15 min palaikoma šiltoje aplinkoje. Taip suaktyvinamos mielės geriau kildiną tešlą.


Visos riebios ir saldžios mielinės tešlos, į kurias dedama daug kiaušinių, gaminamos tik su įmaišalu.
Įmaišalas - skysta tešla, pagaminta iš receptūroje nurodyto skysčio, mielių, dalies miltų (-15 %) ir nedidelio kiekio cukraus, t.y. jame yra visos būtinos sąlygos greit pasidauginti mielėms.
Išrūgus įmaišalui, į jį sudedami kiti receptūroje nurodyti produktai, tešla išminkoma ir kildinama. Priklausomai nuo tešlos "sunkumo", t.y. riebalų, cukraus, kiaušinių kiekio, tešla iškyla per 1,5-2 h. Pakilusi tešla dar kartą minkoma, pašalinamos CO2 dujos, galinčios nurūgštinti tešlą, o po to jau formuojami gaminiai.
Gaminant tešlą be įmaišalo, visi produktai paruošiami iš anksto, t.y. kad nebūtų šalti, keletą valandų palaikomi kambario temperatūroje. Prieš maišant tešlą, mielės suaktyvinamos. Tik sumaišius visus produktus, supilamos suaktyvintos mielės. Jei receptūroje nurodyti riebalai, jie sudedami jau po to, kai kiti produktai yra gerai išsimaišę. Paskiausiai įjungiami priedai ir prieskoniai. Užmaišyta tešla kildinama.
Mielės, atsidūrusios naujoje mitybinėje aplinkoje, pradeda veikti. Minkšta tešla yra puri ir minkštimas vienodai iškyla.

Parašytas: 17 Sau 2007, 09:55
silsta
Ramunė rašė:Čia senas mamos receptas. Ji man aiškino, kad per šiltas pienas panaikina mielių veikimą. O dėl miltelių - aš nesakau, kad jie blogai, kai kas juos net labai giria. Čia aš apie save, nes bandžiau gal 3 kartus, ir visus nepavyko :oops:

Tikrų tikriausia buvo per karštas pienas arba gal mielės senenės :?: Aš mielinę tešlą kildau ant šilto (bet ne karšto) :!: :!: vandens vonelės (puodo). Tai pakyla labai greitai, permaišau, sudedu kiaušinį, dar miltų iki reikiamo tirštumo, ir vėl pastatau pakartotinai pakilti. Tada jau kepu, ir be tų blynų neįsivaizduoju UŽGAVĖNIŲ :idea:

mielinė tešla

Parašytas: 17 Sau 2007, 10:23
mazita@centras.lt
Perskaičiusi rusiskuose portaluose, pabandžiau nesenstančią (dar vadinamą "Chuščiovo tešla"), dabar kitokios tešlos net nebendau.
Reikia:
50 g mielių, 0,5 šaukštelio druskos, 3 šaukštų cukraus, 3,5-4 stiklinių miltų, 1 stiklinės šalto pieno bei 200 g margarino.
Mieles, druską, 1 šaukštą cukraus sutrinti, idėti margariną (truputėlį patirpintą, bet nešiltą), supilti pieną, likusį cukrų, sudėti miltus ir atsargiai suminkyti. Susiminko greit, tešla nebelimpa prie rankų. Tada įdėti į puodą ir į šaldytuvą.(Būtent į šaldytuvą). Tešla iškyla, tampa puri. Kepti galima ne mažiau kaip po 4 val. Tešla pasakiška-kepu ir bandeles, ir picą. Dar vienas privalumas-tokia tešla šaldytuve gali išbūti net kelias dienas, ją galima išpekti ne iš karto. Dažnai šeimyną nudžiuginu rytais karštomis bandelėmis.

Parašytas: 17 Sau 2007, 20:37
Lilina
geras...mielės šaltai....gal nedideli kiekį reikės išbanyti.

Parašytas: 18 Sau 2007, 00:02
daida
Mano mama dažnai kildina mieles šaltai, o man tai kažkaip paprasčiau jas šildyti :roll:
Ir šiaip man labiau patinka sausos mielės 8)

Parašytas: 18 Sau 2007, 07:58
Ramunė
daida rašė:Mano mama dažnai kildina mieles šaltai, o man tai kažkaip paprasčiau jas šildyti :roll:
Ir šiaip man labiau patinka sausos mielės 8)
Jas daug kas giria. Parašyk, kaip tu su jomis elgiesi. Manęs jos visai neklauso :oops:

Parašytas: 18 Sau 2007, 12:06
daida
Dideliame dubenyje sumaišau du puodelius miltų ir mieles. Vidutiniame inde pašildau pieną, cukrų, sviestą ir druską iki sviestas beveik ištirps. Tada supilu pieno mišinį į sausą miltų mišinį, išmaišau, sudedu kiaušinius ir palieku kilti.
Kai iškyla sudedu likusius miltus.
Okartais sudedu iš kart viską, kai tešla pakyla kepu bandeles ar pyragus :roll:

Parašytas: 18 Sau 2007, 13:44
Lilina
Aš vis norių tą krokodilą iškepti. Ir kai pradėjau daryt, galvojau tuoj čia greitai man viskas bus, bet pasirodo mielinė yešla - tikrai ne greitas patiekalas :) Tai dabar galvoju kada man čia jį iškepus, o tešlą tada iš vakaro padarysiu ;)

Parašytas: 18 Sau 2007, 14:41
daida
Mielinė tešla tikrai neužima daug laiko. Taip tiktai atrodo :idea:
Gali užminkyti tešlą, o kol ji kils pasidarysi įdarą, tada viską sukočiosi, pasipjaustysi krokodilo pynimui juosteles, sudėsi įdara paruoši krokodilą ir gali kepti :D
Be to krokodilą gali kepti ir iš kapotos tešlos, jei labai jau baisu su mieline prasidėti :)

Parašytas: 18 Sau 2007, 14:54
Lilina
Noriu išmokti su mielėm dorotis :) Nes skanus dalykas šviežiai iškeptos gaminiai iš mielinės tešlos :P

Parašytas: 18 Sau 2007, 14:58
daida
Lilina rašė:Noriu išmokti su mielėm dorotis :) Nes skanus dalykas šviežiai iškeptos gaminiai iš mielinės tešlos :P
Dar kažkur skaičiau, kad su sausom mielėm gali užmaišyti iš kart visą tešlą ir tada leisti jai pakilti, bet aš kažkaip visada tik puse miltų sudedu :roll:

Parašytas: 18 Sau 2007, 15:01
Lilina
Bandysiu tą "Chruščiovo tešlą" gal pavyks kas....... :roll:

Parašytas: 22 Sau 2007, 14:35
janrri
Kas liečia mielinę tešlą, patarčiau pasidomėti Tupperware indais, per vakarėlius moko kaip pasigaminti mielinę tešlą. Būtent ir tas krokodilas yra iš ten. Tos tešlos gaminimas yra zuikio dainos. O iš tos tešlos galima visko prigaminti.

Parašytas: 23 Sau 2007, 21:29
Lilina
Supratau kame pas mane problema :!: Mielės - SH. Jau valanda stovi šiek tiek pašiltintame piene ir nieko nedaro :twisted: teks drožt į prekybcentrį mielių. :evil:

Parašytas: 24 Sau 2007, 01:31
daida
Lilina rašė:Supratau kame pas mane problema :!: Mielės - SH. Jau valanda stovi šiek tiek pašiltintame piene ir nieko nedaro :twisted: teks drožt į prekybcentrį mielių. :evil:
Buvo ir mums kartą kai mielės neiškylo, nors pirkom ir gaminom tą pačia dieną.
Gal jos ir parduotuvėje gali sugesti :roll:

Parašytas: 24 Sau 2007, 11:47
Lilina
Kad pas mane sausos mielės ir dar galiojimo data nesibaigė, tik prancūziškos. Neaišku ko jos tokios negyvos :cry:

Parašytas: 24 Sau 2007, 13:00
Ramunė
Lilina rašė: tik prancūziškos. Neaišku ko jos tokios negyvos :cry:
Kelionė nuvargino :wink:

Parašytas: 24 Sau 2007, 14:55
daida
Lilina rašė:Kad pas mane sausos mielės ir dar galiojimo data nesibaigė, tik prancūziškos. Neaišku ko jos tokios negyvos :cry:
O cukraus buvai nors truputi įdėjusi? Gal mielės tiesiog norėjo valgyti :lol:

Parašytas: 24 Sau 2007, 15:57
janrri
Man atrodo kad jūs per daug užkaitinat pieną :( . Man dar taip nebuvo kad nekiltų. Tik pastebėjau kad tešla su sausom mielėm mažiau pakyla, o su gyvom žymiai daugiau. Vakar kepiau auseles iš mielinės tešlos, viskas čiki-piki.

Parašytas: 24 Sau 2007, 18:00
Lilina
Ne, nedaug šį kartą užkaitinau, gal rimtai dar cukraus įdėt reikėjo :oops: O mielės vien tik pienu maitintis negali??? Ten gi tiek visko yra :!: Žodžiu nupirkau GYVAS mielės, šiandien darysiu mielinę tešlą :P Šiaip ji man niekad nesigaudavo, tai reikia išmokti su ją dorotis. :)

Parašytas: 24 Sau 2007, 20:23
Ramunė
Lilina rašė:Ne, nedaug šį kartą užkaitinau, gal rimtai dar cukraus įdėt reikėjo :oops: O mielės vien tik pienu maitintis negali??? Ten gi tiek visko yra :!: Žodžiu nupirkau GYVAS mielės, šiandien darysiu mielinę tešlą :P Šiaip ji man niekad nesigaudavo, tai reikia išmokti su ją dorotis. :)
Tikrai pavyks, tik nedaryk pradžioj visokių ten chruščiovkų, o maišyk paprastą tešlą :lol:
Beje, kai pirmą kartą dariau mielinę tešlą, tai pastoviai telefonu su mama konsultavausi. :oops: jai net kantrybė pradėjo sekti :?

Parašytas: 25 Sau 2007, 01:06
daida
Esu dar girdėjusi, kad kartais mielės neiškyla kai jas maišai metaliniais įrankais :?

Parašytas: 25 Sau 2007, 12:08
Lilina
Dėl metlinių įrankių - mitas. Vakar su naujom mielėm viskas nuostabiai iškilo :lol: Cukrus ir pašiltintas pienas-stebuklus jom daro ;) Štai toki grobuonį vakar pasigaminau.

Parašytas: 25 Sau 2007, 12:29
Andron
Lilina rašė:Dėl metlinių įrankių - mitas. Vakar su naujom mielėm viskas nuostabiai iškilo :lol: Cukrus ir pašiltintas pienas-stebuklus jom daro ;) Štai toki grobuonį vakar pasigaminau.
Tas krokodiliukas toks nuskriaustas atrodo su pamušta akimi :lol:

Parašytas: 25 Sau 2007, 12:48
Lilina
Andron rašė:
Lilina rašė:Dėl metlinių įrankių - mitas. Vakar su naujom mielėm viskas nuostabiai iškilo :lol: Cukrus ir pašiltintas pienas-stebuklus jom daro ;) Štai toki grobuonį vakar pasigaminau.
Tas krokodiliukas toks nuskriaustas atrodo su pamušta akimi :lol:
Nu matai...smarkiai priešinosi kad ji nesuvalgytų :lol:

Parašytas: 25 Sau 2007, 14:37
Ramunė
Fainulka :lol: Sveikinu su mielinės tešlos debiutu :geles: