Puslapis 33

Parašytas: 03 Rgs 2007, 16:46
Tutsi
kai valgysiu alyvuoges,ir as pameginsiu :roll:

Patarimai

Parašytas: 18 Sau 2008, 19:54
Dalia Kibart
Kai gaminu balta misraine, kad butu greiciau bulves ir morkas pjaustau zalias kubeliais.Taip jas daug lengviau graziai supjaustyti ir virti reikia daug trumpiau. Puoda pastacius lauke, viskas atvesta per 10 minuciu. Ir gaunasi labai higieniskai, taip mane mama ismoke. O ji 20 metu vireja isdirbo. :P

Parašytas: 18 Sau 2008, 20:26
erneka
Oho, čia tai patarimas, neįsivaizduoju kaip morkas nevirtas lygiais kubeliais supjaustyt, turbūt aš labai žiopla arba peiliai pas mane nevykę :oops:

Re: Patarimai

Parašytas: 18 Sau 2008, 21:03
Lilina
Dalia Kibart rašė:Kai gaminu balta misraine, kad butu greiciau bulves ir morkas pjaustau zalias kubeliais.Taip jas daug lengviau graziai supjaustyti ir virti reikia daug trumpiau. Puoda pastacius lauke, viskas atvesta per 10 minuciu. Ir gaunasi labai higieniskai, taip mane mama ismoke. O ji 20 metu vireja isdirbo. :P
O daržovės nepraranda savo skonio? :roll:
Nes kai verdi sveikas morkas ir bulvės su lupenom, tai kitoks jų skonis būna, nei pjaustyti virti. :roll:

Parašytas: 21 Sau 2008, 01:10
janrri
silsta rašė:Pamokė mane viena gera šeimininkė tokį dalyką. Aš galvojau su sūriu feta daryti salotas, ir pasakiau jai, o ji mane pamokė, kad reikia paprasčiausią baltą sūrį supjaustyti gabaliukais kaip fetą, įmesti kelioms minutėms į tą skystimą, kuriame buvo alyvuogės, sūris įgaus sūrumo, ir va jums FETA :!: Pabandžiau, žinokit, pasiteisino. Gal tik man pasirodė, kad sūris tikrai panašus į fetą :idea: :merg2:
Čia tai geras, bus išbandyta, o Marijampolės sūris tai super.

Parašytas: 24 Vas 2008, 10:08
Ramunė
Jei kaitinami riebalai "sproginėja" keptuvėje, įdėkite druskos, jei putoja - supjaustytą žalią bulvę.
Nemalonus kvapas virtuvės spintelėje išnyks, jei į ją įdėsite svogūno gabaliuką.
Blogas kvapas virtuvėje dings, jei sudeginsite sausą citrinos žievelę.
Neplaukite keptuvės vandeniu - valykite ją popieriumi (tik ne laikraščiu) arba sausu skudurėliu.
Indelyje laikoma druska nesudrėks, jei į jį įdėsite keletą grūdelių ryžių. Išvirusius makaronus tuoj pat perpilkite šaltu virintu vandeniu - jie nesulips.
Kad gražiau atriektumėte šviežią batoną, peilį palaikykite verdančiame vandenyje.
Kad pranyktų nemalonus žuvies kvapas, prieš gaminant patiekalą, žuvį patartina keletą minučių palaikyti actu ar citrinos rūgštimi parūgštintame vandenyje arba kefyre.

Parašytas: 24 Vas 2008, 10:11
Ramunė
Mėsa
Prieš dorodami vištą, palaikykite ją šaldytuve. Kuo labiau ji atšals, tuo lengviau bus ją doroti.
Kiauliena sugeria įvairius kvapus, todėl geriausia laikyti ją uždengtame emaliuotame arba stikliniame inde.
Mėsą muškite ant šaltu vandeniu pavilgytos lentos: sausas medis sugeria mėsos sultis.
Kad mėsa neprarastų skonio ir maistinės vertės, dėti reikia į verdantį vandenį, nuplovus, gerai nusausinus, kepant orkaitėje - dažnai laistyti karštu vandeniu, sultiniu ar riebalais. Sūdyti reikia baigiant kepti ar virti.
Kad mėsa būtų minkštesnė, trapesnė ir skanesnė, galima ištrinti trupučiu cukraus ir aliejaus.
Kad virta mėsa nesudžiūtų, šaldytuve ją reikėtų laikyti užpiltą sultiniu.
Jei šaldytą mėsą suvyniosite į actu suvilgytą audeklą, ji ilgai neatšils. Galima naudotis šiltuoju metų laiku, kai tenka valyti šaldymo kamerą.
Jei kepate kotletus:
Kotletams tinka naudoti tik seną padžiūvusį batoną, nes šviežias suteikia nemalonu, klijingumą.
Jei į kotletus dedate nekepinto svogūno, jo nemalkite mėsmale, o sutarkuokite.
Kotletai bus skanūs ir sultingi, jei juos formuodami į vidų įdėsite sviesto kubelį.
Jei į faršą įdėsite šaukštą grietinės, trintų bulvių, ar morkų, kotletai bus minkštesni ir puresni.
Kotletus galima ne tik kepti, bet ir virti garuose. Tereikia sudėti juos i rėti, rėtį - ant puodo su verdančiu vandeniu ir uždengti dangčiu.
Į faršą vietoj sudžiūvusio batono galima dėti šaukštą majonezo ir šaukštą bulvių krakmolo (300 g faršo). Kotletai bus minkštesni ir puresni.

Parašytas: 24 Vas 2008, 10:11
Ramunė
Jei į majonezą įbersite truputį cukraus, jis bus švelnesnio skonio.
Nelaikykite kiaušinių kartu su stipraus kvapo produktais (sūriu, silke, dešra ir kt.), nes kiaušiniai greitai sugeria pašalinius kvapus.
Virtus kiaušinius patogiau pjaustyti aliejumi suvilgytu peiliu.
Gaminant patiekalus su žaliais kiaušiniais, naudokite tik šviežius, ne senesnius kaip 7 dienų kiaušinius. Senesnius būtina termiškai apdoroti.
Naminius patiekalus su žaliais kiaušiniais būtina sunaudoti ne vėliau, kaip per 2 val.
Pavojaus užsikrėsti salmonelioze nėra, kai trynys sukietėja (salmonelės žūva 65°C temperatūroje). Kepant kiaušinienę, būtina kepti iš abiejų pusių arba uždengus dangčiu.
Kiaušinius laikykime atskirai nuo aštraus kvapo produktų - jie sugeria kvapus.
Verdant kiaušiniai neskilinės, jeigu įbersite šaukštą druskos. Suskilus lukštui, įpilkite 1-2 šaukštus acto, kad neišbėgtų baltymas.
Norint išvirti kiaušinius minkštai, dėkite į karštą vandenį ir virkite 3 min., kietai - virkite 8-10 min.
Verdant ant stiprios ugnies, kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys minkštas, ant silpnos ugnies - atvirkščiai. Išvirtus kiaušinius iš karto dėkite į šaltą vandenį - lengviau nulupsite.

Parašytas: 24 Vas 2008, 11:20
Tutsi
o man kaip tik astrus majonezas patinka :roll:

Parašytas: 24 Vas 2008, 13:00
Ramunė
Taihgi ne visų skonis vienodas :wink: Man pvz. paragavus premium pomidorų padažo ir majonezo - kitokio nebesinori...

Parašytas: 24 Vas 2008, 13:02
Tutsi
na pomidoru padazas ir man sitas patinka,o majonezas tai vistiek "vilniaus" pats skaniausias :roll:

Parašytas: 26 Vas 2008, 14:19
Kristinuska
Lilina rašė:
daida rašė:
Mes irgi anksčiau džiovindavome orkaitėje, kol neturėjome pirties :)

Čia dar vienas patarimas: Nedidelius mėsos gabalėlius reikia sūdyti baigiant kepti arba iškepus, nes druska ištraukia iš mėsos vandenį :idea: Jei sudysite iš kart mėsa bus sausa :?
Oi del mesos geras patarimas...o as galvoju ko ta mesa paskui tokia sausoka buna, nes prisudau nuo pat pradziu. :?
as tai visai nededu druskos, o tik prieskoniu, tada kurkas skaniau gaunas :wink:

Parašytas: 26 Vas 2008, 14:20
Tutsi
as irgi stengiuosi issiversti tik su prieskoniais :roll:

Parašytas: 26 Vas 2008, 14:32
Kristinuska
kad dabar prieskoniu pasirinkimas toks didelis, ir jie tokio kvapo ir skonio gero priduoda, tai ri tos druskos pamirstu as kartais idet, aplamai a jos pamirstu idet, o paskui jau kai viskas gatava buna pabarstau biski ir viskas :D

Parašytas: 26 Vas 2008, 14:43
Forelle
Aš irgi pamirštu druskos įdėt :lol: Bet pati jos nepasigendu, nebent vyras, bet jis užsibarsto jeigu jam trūksta

Parašytas: 26 Vas 2008, 14:55
Kristinuska
man mama aiskina oi kaip druska negerai, bet pati ant salotu kiek prisivaro, tai net as tiek nededu... :shock:

Parašytas: 26 Vas 2008, 15:36
Jacinta
del manes galetu isvis druskos nebut, retkarciais kur nors isidetu, bet siaip suriai nemegstu! :roll:

Parašytas: 26 Vas 2008, 16:22
Kristinuska
as tai astriai labai megstu, bet kad seimyna paskui nevalgo ir pyksta ypatingai mama, sako oi diedukui tas anas, taigi jis negali, o kai pati padaro neaisku ko tai as negaliu valgyt Paveikslėlis tai kaip man tada jaustis Paveikslėlis

Parašytas: 26 Vas 2008, 19:38
Siesta
Kaip greitai ir švariai pašalinti odeles nuo riešutų?

Parašytas: 26 Vas 2008, 19:40
Ramunė
įdėk į miktrobangę kokiai minutei ar pusantros, paskui patrinsi tapr delnų - viskas.

Parašytas: 26 Vas 2008, 19:41
Siesta
Ačiū. Atrodo, kad dabar, kai jau žinau kaip tą odelę pašalinti, laukia dar vienas patiekalas. :)

Re: Virtuvinė patirtis

Parašytas: 01 Rgs 2012, 13:46
Ramunė
Žalingi įpročiai virtuvėje
Savaitraštis „Lietuvos sveikata“

Kaitiname aliejų, kol ima kilti dūmai
Dauguma receptų aprašymų prasideda nuo to, kad reikia keptuvėje įkaitinti aliejų. Taigi įpilame į indą aliejaus ir nusisukame nuo kaistančios keptuvės, kad kol aliejus sušils, dar ką nors nuveiktume – supjaustytume daržoves, iškočiotume tešlą ir t.t. O kai iš keptuvės ima kilti dūmelis, pradedame gaminti. Teisingai? Ne visai.
Dauguma per daug įkaitintų aliejų tampa nemalonaus skonio. Be to, jei aliejų naudojate pakartotinai ir įkaitinate iki dūmų, jis ima „irti“ naikindamas antioksidantus ir formuodamas kenksmingąsias medžiagas.
Aliejų kaitinimo temperatūra labai skiriasi (pavyzdžiui, alyvuogių aliejaus svyruoja nuo 185 °C iki 216 °C). Galite patiekalams gaminti naudoti įvairų aliejų, svarbiausia – neįkaitinti jo iki dūmų atsiradimo. Norėdami gaminti sveikai, aliejų kaitinkite, kol jis pradeda po truputį čirškėti.

Per dažnai maišome
Kad patiekalas neprisviltų, jį dažnai maišome. Tačiau šis procesas gali būti visai nenaudingas patiekalui. Dažnas „įsikišimas“ neleidžia patiekalui kaip reikiant apkepti, daro jį gurų. Taigi stenkitės patiekalą maišyti kuo rečiau, jeigu to nereikalauja receptas.

Į keptuvę sudedame per daug produktų
Kartais patiekalo gaminimas iš mūsų pareikalauja kantrybės. Galbūt jums ir atrodo, kad lengviau yra užpildyti keptuvę iki kraštų reikiamais produktais, tačiau dėl to patiekalo gaminimo laikas tik pailgės. Be to, rezultatas gali būti – neaiškios konsistencijos košė. Jeigu norite, tarkime, bulves aliejuje apkepti taip, kad jos būtų su traškia luobele, nedėkite visų iš karto. Prikrovę pilną keptuvę, vietoje keptų, gausite garuose gamintas bulves. Tas pats pasakytina ir apie mėsą. Jei į keptuvę pridėsite per daug mėsos, indo temperatūra labai greitai atvės, dėl to mėsa gali prilipti prie dugno ir t.t.

Keptą mėsą pjaustome iš karto, ištraukę iš orkaitės
Kad ir kokie išalkę būtumėte, nepjaustykite tik iškeptos mėsos gabalo iš karto, kai ištraukiate iš orkaitės ar nuimate nuo grilio. Palikite ją keletui minučių, kad sultys lygiai pasiskirstytų. Jeigu mėsą pjaustysite tik ištraukę iš orkaitės, visos sultys ištekės ant pjaustymo lentos.
Nedidelius mėsos gabalėlius galima palikti 5-10 minučių. Kumpį ar kalakutą nepjaustytą derėtų palaikyti iki 20-30 min.

Teflonu dangoje keptuvėje kepame ant per stiprios ugnies

Jeigu patiekalą gaminate teflonu dengtoje keptuvėje, sumažinkite ugnį. Per stipri ugnis gali turėti įtakos kenksmingų garų, išsiskiriančių iš keptuvės dangos, susiformavimui. Šie garai kenkia kepenims, neigiamai veikia virškinimo traktą.

Per ilgai maišome tešlą
Pasak virtuvės šefų, nederėtų plaktuvu ilgai maišyti tešlą, kurioje daug miltų. Mat mechaniškai veikiamuose miltuose formuojasi gliutenas, ir kepinys bus kietas.
Geriau tešlą iki vientisos masės maišykite plaktuvu, o iki reikiamos kondicijos tešlą baikite minkyti rankomis.