Kiauliena

Naudinga ir įdomi informacija apie mėsą.
Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 23 Sau 2008, 16:21

Nu jie visi pavalgydami privalgo :laugh: O maniškis nebesišiaušia , ką duodu tą kaušia , pirmiau dar pasivaipydavo :roll:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 23 Sau 2008, 16:28

mano draugas siausas, kai pora dienu negauna mėsos :roll:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 23 Sau 2008, 16:35

Ai čia jų liga yra :D MAniškis turi kas dien mėsos gauti , jei negauna mėsos tai šaldytuvą vis varsto ir varsto , vis ten ieško ir ieško , ko nors mėsos skonio :D :D :D

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 23 Sau 2008, 16:56

Panos, nu nėr ko norėt, sveiki stirpūs vyrai, energijos gi turi iš kažko pasigaminti :) Tik vat nežinau kam tą energija jeigu darbas prie kompo sėdymas.... Turbūt smegenim irgi mėsos reikia :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 23 Sau 2008, 17:16

JOooo. Pagamini skaniai valgyti, negaliu ziureti kaip jis viska viena kemsa, prisidedu ir as-pavalgau kartu.
O poto priekaistai, kad man ant sono lasinukai kraunas...
Uch... :twisted:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 23 Sau 2008, 18:13

kai myli,tai nepastebi tu lasinuku :roll:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 23 Sau 2008, 18:24

Gero žmogaus turi būti daug :D :D :D

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 23 Sau 2008, 18:26

tai tada as tureciau buti geras zmogus :roll: :P

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 23 Sau 2008, 18:27

O kas nors sakė , kad blogas :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 23 Sau 2008, 23:25

dar niekas nesake :oops: As cia garsiai pagalvojau :lol:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 24 Sau 2008, 19:00

Tutsi,as ta nuolat kartoju ir sakau. Kad mylimo zmogaus turi buti daug :D ;)

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Vas 2008, 10:56

Kaip mėsos gamintojai apgaudinėja pirkėjus

Vartotojai, norintys valgyti maistingus ir sveikus gaminius be mėsos pakaitalų, turi žinoti keletą etikečių skaitymo taisyklių. Mat gamintojai ne tik pasinaudoja mūsų neišprusimu, bet ir sugeba apgauti mūsų skonio receptorius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad 19 proc. lietuviškų ir net 47 proc. lenkiškų mėsos gaminių pavadinimų neatitiko nustatytų kokybės reikalavimų.

Tikros mėsos teks paieškoti
Iš įvairių parduotuvių tyrimą atliekantis Kauno technologijos universiteto Maisto institutas atrinko 26 pavadinimų Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių ir 15 pavadinimų lenkiškų virtų, virtų rūkytų, karštai rūkytų dešrų, dešrelių ir kitų mėsos gaminių.
Abiejose grupėse pažeidimai nustatyti 5 pavadinimų mėsos gaminiams. Anot tyrėjų, Lietuvos standarto reikalavimus atitiko tik vieno gamintojo – UAB „Biovela“ – pagamintos dešros.
Pavyzdžiui, UAB „Natanga“ aukščiausios rūšies karštai rūkytos „Medžiotojų“ dešrelės neatitiko Lietuvos standarto reikalavimų net pagal tris kokybės rodiklius. Jų sudėtyje nustatyta 1,4 proc. krakmolo, kurio aukščiausios rūšies gaminiuose negali būti, viršytas leidžiamas riebalų kiekis ir rastas mažesnis nei turėtų būti mėsos baltymų be kolageno kiekis.
„Krekenavos agrofirmos“ aukščiausios rūšies rūkytoje kiaulienos dešroje nustatyta 0,8 proc. krakmolo, „Utenos mėsos“ aukščiausios rūšies virtoje dešroje „Lietuviškas standartas“ – 1,4 proc., Lenkijos gamintojo ZM Matczak (platintojas „Sorina“) aukščiausios rūšies virtose vaikiškose dešrelėse – 2,2 proc.
Pirmos ir antros rūšies mėsos gaminiuose gali būti mėsos pakaitalų, tačiau jų kiekiai taip pat ribojami. Tyrimas parodė, kad šioje srityje bene prasčiausia situacija su lenkiškais gaminiais. Dažniausiai viršijamas leidžiamas krakmolo kiekis, taip pat per mažas baltymų be kolageno ar per didelis drėgmės kiekis. Tuo tarpu lietuviškuose gaminiuose dažniausiai viršijamas drėgmės kiekis.
Nustatyta, kad Lietuvoje pagamintų mėsos gaminių vidutinė maistinė vertė yra didesnė nei lenkiškų gaminių dėl didesnio baltymų ir mažesnio riebalų kiekio. Visos tirtos lenkiškos pirmos ar antros rūšies dešros ir dešrelės buvo pagamintos iš labai pigios mechaniškai atskirtos mėsos. Tai nuograndų nuo kaulų masė, kuri atskiriama specialiais įrenginiais presuojant paukščių kaulus, likusius po mėsos išpjaustymo.
Taigi akivaizdu, kad kai kurių mėsos gaminių etiketėse gamintojai neteisingai nurodo mėsos gaminių sudėtines dalis, nenurodo jų kiekių ar netinkamai nurodo pagal eiliškumą, aukščiausios rūšies gaminiuose naudoja mėsos pakaitalus. Pavyzdžiui, „Utenos mėsos“ mėsos gaminio „Virtas jautienos kumpis“ etiketėje nenurodytas jautienos kumpio kiekis procentais, „Krekenavos agrofirmos“ aukščiausios rūšies virtų dešrelių „Ekstra pieniškos dešrelės“ sudėtyje nenurodyti pieno produktai.

Ką būtina žinoti apie etiketę
Anot tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausiosios specialistės Viktorijos Septilkienės, į mėsos gaminius dedamas krakmolas pagerina jų konsistenciją, kadangi sugeria drėgmę. „Juk žmogus paprastai gaminį renkasi pagal išvaizdą ir tik jo paragavęs gali suprasti, kad skonis jo netenkina. O kad būtų skanu, pirmiausia reikia pažiūrėti, kokia produkto sudėtis“, - patarė specialistė.
Bene labiausiai skonio savybės priklauso nuo jiems gaminti naudojamos žaliavos. Į mėsos gaminių sudėtį gali įeiti kiaulių odelių, kepenų ar kitokių subproduktų. „Kiekviena sudėtinė dalis turi savo skonį. Ir jei etiketėje nenurodomas procentas, kiek vieno ar kito komponento yra, vartotojas turi atkreipti dėmesį, kurioje vietoje pagal eiliškumą jis įrašytas. Produkte esančios sudėtinės dalys nurodomas pagal jų kiekį mažėjančia tvarka“, - aiškino pašnekovė.
Gaminio sudėtinė dalis procentais turi būti visada išvardinta, jeigu jis pavadintas kurios nors rūšies mėsos pavadinimu – pavyzdžiui, kiaulienos dešra. Tas pats reikalavimas galioja ir jei ant gaminio pakuotės atspaustas atitinkamas paveiksliukas – pavyzdžiui, višta ar paršelis.
„Jei vartotojai tingi analizuoti gaminio etiketę parduotuvėje ar užrašai yra neryškūs, tegu tai padaro namuose. Tik įvertinęs jo sudėtį ir skonį, žmogus gali spręsti, ar pirkti jį kitą kartą“, - patarė V. Septilkienė. Taip pat verta atsiminti gamintoją, nes Lietuvoje skirtingi gamintojai gali naudoti tuos pačius mėsos gaminių pavadinimus. Todėl parduotuvėse matome, pavyzdžiui, daug „Panevėžio filė“ variantų, nors to paties pavadinimo gaminiai būna neretai pagaminti iš skirtingų žaliavų.
„Perkant labai svarbu atkreipti dėmesį į gaminio rūšį, kuri atspindi ir jo maistingumą. Pavyzdžiui, į daugumą gabalinių mėsos gaminių (kumpių, išpjovos) įšvirkščiamas vanduo, kuriame yra ir kitų maisto produktų dalys. Tai gali būti sojos baltymai, įvairūs maisto priedai, kurių dėka produktas patraukliau atrodo bei ilgesnis jo tinkamumo vartoti terminas. Taigi du kumpeliai gali atrodyti visiškai panašiai, tačiau vienas jų – aukščiausios rūšies natūrali mėsa, pagardinta prieskoniais, o kitame bus vandens ir kitų maisto produktų. Tiesa, norintiems pirmojo varianto teks jo gerokai paieškoti“, - teigė specialistė.

Kaip apgaunamas skonis
Etiketėse neretai galima perskaityti, kad į virtą dešrą ar dešreles pridėta kiaulių odelių, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra jungiamasis audinys. V. Septilkienė tikina, kad jų baimintis nereikia. Jei kiaulių odelių dedama ne daug, jos negadina skonio.
Tačiau vartotojai turėtų gerai pagalvoti, ar tikrai nori pirkti gaminius, kuriuose yra mechaniškai atskirtos paukštienos. Mat tokios dešros ar dešrelės labai pigios, tačiau tinka tik skrandžiui užkimšti – maistinių medžiagų jose mažai.
Prastesnės maistinės vertės mėsos gaminių skonis išgaunamas pridedant į juos specialių, dažniausiai aštrių, prieskonių, todėl žmonės neretai apsigauna manydami, kad valgo kokybišką, nors ir pigų produktą. Kaip jau minėta, dažniau šiomis savybėmis pasižymėjo pigi pirmos ar antros rūšies lenkiška produkcija.
„Apibendrindama galiu patikinti, kad lietuviškų gaminių kokybė iš esmės nėra prasta“, - lietuviškus produktus pirkti patarė maisto ekspertė. Lietuviškų gaminių asortimentas bent jau leidžia pasirinkti mums tinkamiausią kainos ir kokybės derinį.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Vas 2008, 20:24

Isia rašė:Tutsi,as ta nuolat kartoju ir sakau. Kad mylimo zmogaus turi buti daug :D ;)
gerai darai :wink:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 04 Vas 2008, 11:05

Na pas mus mėsos gaminiai tikrai neskanūs. :(
Buvau Vokietijoje, tai ten viskas skanu. Nusiperki dešrą ir jauti kad valgai mėsą. O pas mus tai tik spalva būna a lia mėsos.
Šiaip rimtai pasvarsčius, nu kaip virta mėsa gali būti raudona? Ir virtos dešrelės būna rausvos, reiškia įdėta dažikliu. Suomijoje pirkom dešrelių, tai jų spalva būvo virtos mėsos spalvos. O ne ružava, ar rausvą.
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Vas 2008, 12:16

oi nesakyk,yra ir vokietijoje sintetines desros :roll:

Vartotojo avataras
justuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1524
Užsiregistravo: 08 Sau 2008, 23:06
Pliusai: 56

Standartinė justuke » 04 Vas 2008, 17:13

O mano sesei atvirksciai... ji gyveno pora metu vokietijoj tai kai grizdavo tai vezdavosi lietuviskos mesos :roll: gal todel kad mes turguj perkam tai skani ji is tenai :roll:

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 04 Vas 2008, 17:37

Tas pats ir su mano vyro sese. Dabar ji gyvena Anglijoj, tai sake lietuviska pati pigiausia slapianka daug skanesne uz ten esancias desras ir kumpius. Jau daug ka pasako tai, kad ten maistas paliktas ant stalo per nakti nesuges, o pvz.pienas ten galioja beveik du metus :roll:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 04 Vas 2008, 18:27

Vokietija irgi ne maža. Aš buvau Bavarijoj. Miunchene. Kas lankėsi Berlynė - kiti atsiliepimai buvo.
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 04 Vas 2008, 18:43

Maisto kokybė labai priklauso nuo vietovės. Kai pradėjom kelionę nuo Miunheno, tai maistas buvo fantastiškas, keliaujant link Berlyno - vis skūpiau ir neskaniau gaudavom :( čia ne tik viešbutyje, bet ir kokioj kavinėj.

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 04 Vas 2008, 21:43

angeliuke rašė:Tas pats ir su mano vyro sese. Dabar ji gyvena Anglijoj, tai sake lietuviska pati pigiausia slapianka daug skanesne uz ten esancias desras ir kumpius. Jau daug ka pasako tai, kad ten maistas paliktas ant stalo per nakti nesuges, o pvz.pienas ten galioja beveik du metus :roll:


nu as esu anglijoj, bet dar neradau pienu kuris galioja du metus :shock: net ir du menesius jis negalioja :wink: kazkla sesuo matyt maiso :roll: arba perka ta soju piena :roll: ir ta "slapenka" pigiause nera skanesne :roll:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 04 Vas 2008, 21:58

eilini karta isvada - del skonio nesigincijama! :roll:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 04 Vas 2008, 22:02

nu taip, bet apie piena ne del skonio snekam :wink:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 04 Vas 2008, 22:06

gal kazka supainiojo, nors as irgi esu girdejus, kad tokio yra, nors tik girdejus... :roll:

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 04 Vas 2008, 22:07

Nezinau ji taip pasakojo. Sake ant pakuotes parasytas galiojimas... Gal ir yra ten tokiu. Bet cia pirmom dienom taip buna kol nezinai ka perki... Bet ir lietuvoj brolio drauge kol parduotuvej dirbdavo parnesdavo nupiginto vokisko pieno, tai tas dar galiojimo laikui pasibaigus dar budavo geras... :roll:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 04 Vas 2008, 22:19

nu nezinau neteko su tokiu pienu susidurti, kad du metus galiotu :shock:

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 04 Vas 2008, 22:25

As irgi negaliuu tiksliai pasakyt kaip ten yra su tuo pienu. As tik sakau ka man pasakojo. O Lietuvoj tai gal ne du metus, bet pora ar treta menesiuku tikrai galioja ir po to dar menesiuka galima islaikyt gera. Nesugenda... :roll:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 04 Vas 2008, 22:41

nu ne...menesiuką ne vieno pieno neišlaikysi. Margės pienas tai gana ilgai galiodavo, bet ne mėnesi. Ji tik toj pakuotei neatsidarius ilgai laikyt buvo galima, bet kai atidarai - šabaš. genda. Gal apie kokį pieno gėrimo eina kalbą?
Mano pusbrolis Vokietijoj, sako kai kalbos nežinodavo tai po 4 val parduotuvei praleisdavo, kol išsiaiškindavo ką pirkti. Gal ir tavo sesuo panašiai? :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 04 Vas 2008, 22:46

Gali but...
Bet Lietuvoj tikrai buvo toks atvejis. Drauge norfoj dirbo tai parnesdavo pieno po 10centu. O jis ir atidarius dar savaite isbudavo.
O lietuviskas pienas tai greit sugenda... :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 05 Vas 2008, 09:36

Del Anglijos tai nezinau, bet kad Amerikoj tokio pieno, galiojancio metus, yra tai faktas. Taigi ten sintetika gryna :!:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 05 Vas 2008, 16:45

amerika nuo anglijos tolokai, todel ir produktai skiresi :wink: :lol:

Skelbti atsakymą