Tobulinam sojos temą
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Tobulinam sojos temą
Nusipirkau žurnalą "Darbštulė" , o ten kaip tik tema apie soją. Ramunė jau yra kai ką apie ją parašius, bet pamaniau kad pasiskaitymui ir aš galėčiau įdėt savo trigraši, nors biški ir pasikartosiu.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
3 priežastys kodėl po ranka visada verta turėti soją
Sojos - SVEIKAS PRODUKTAS
• Net 40 procentų sojų pupelių sudaro baltymai:
1 kg sojų pupelių turi tiek pat baltymų, kaip ir
2,5 kg mėsos.
• Sojų produktai turi daug mažiau riebalų nei
mėsa - tik apie 1 procentą, o liesa kiauliena turi
apie 19 procentų riebalų. Sojų mėsa nekaloringa -
100 g turi maždaug 300 kcal. Sojose visai nėra
cholesterolio - didžiausio kraujagyslių priešo.
• Sojose daug mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo,
geležies, o ląstelienos, kuri pagreitina virškinimą, yra
net 5 procentai.
Sojos - PATOGUS PRODUKTAS
• Gaminant iš sojų pupelių, pailsės ne tik skrandis,
bet ir piniginė. Sojų produktai tikrai pigesni už
mėsą. Be to, verdant ar kepant tikrą mėsą, jos tūris
ir svoris sumažėja, o, gaminant iš sojų, reikia turėti
omenyje, kad tūris ir svoris padidės.
• Sojų galite visada turėti namuose, jos, kaip ir
makaronai, yra ilgai negendantis pusgaminis.
Sausoje vietoje sojas galite saugoti maždaug
15 mėnesių.
• Sojas labai paprasta paruošti: išmirkykite ir
kepkite, virkite ar troškinkite taip pat, kaip mėsą, tik
gerokai trumpiau.
Sojos - ĮVAIRIAPUSIS PRODUKTAS
Turėdami bet kurį sojų produktą, galėsite rinktis iš daugybės patiekalų.
• Iš sojų pupelių galite pasigaminti garnyrą prie mėsos, karštą patiekalą, jas galite susidaiginti ir paruošti salotas.
• Turėdami po ranka kubelių, galite paruošti įvairių
valgių. Sojų kubelių skonis priklausys nuo sultinio,
kuriame mirkysite, tai gali būti vištienos, kiaulienos,
jautienos, grybų ar žuvies nuoviras.
• Sutrinta sojų varškė tiks vietoj įprastos varškės
desertams, sausainiams ar pyragams kepti, sumaišę
su plaktu kiaušiniu, galite pagaminti itin skanų, purų
ir sveiką omletą, o kietą sojų varškę supjaustykite
gabalėliais ir dėkite į salotas vietoj sūrio.
AR ŽINOTE, KAIP GAMINAMA SOJŲ MĖSA?
Iš pradžių sojų pupeles smulkinamos, gaunami riebūs miltai. Jie beriami po slėgį ir temperatūrą keičiančiu specialiu presu, taip padaromas sviestas. Likusi masė vadinama pusriebiais miltais. Iš jų ir gaminama sojų mėsa, o tiksliau - gyvulių mėsos analogas. Pusriebiai miltai dedami į specialią mėsmalę ir, keičiant slėgį ir temperatūrą, paruošiami pasirinktos formos pusgaminiai. Ši gamybos dalis itin svarbi - tuo metu iš sojų pašalinamas stiprus alergenas tripsinas. Labai reikšminga yra tai, kad per gamybos procesą išlieka visos gerosios sojų savybės.
Sojos - SVEIKAS PRODUKTAS
• Net 40 procentų sojų pupelių sudaro baltymai:
1 kg sojų pupelių turi tiek pat baltymų, kaip ir
2,5 kg mėsos.
• Sojų produktai turi daug mažiau riebalų nei
mėsa - tik apie 1 procentą, o liesa kiauliena turi
apie 19 procentų riebalų. Sojų mėsa nekaloringa -
100 g turi maždaug 300 kcal. Sojose visai nėra
cholesterolio - didžiausio kraujagyslių priešo.
• Sojose daug mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo,
geležies, o ląstelienos, kuri pagreitina virškinimą, yra
net 5 procentai.
Sojos - PATOGUS PRODUKTAS
• Gaminant iš sojų pupelių, pailsės ne tik skrandis,
bet ir piniginė. Sojų produktai tikrai pigesni už
mėsą. Be to, verdant ar kepant tikrą mėsą, jos tūris
ir svoris sumažėja, o, gaminant iš sojų, reikia turėti
omenyje, kad tūris ir svoris padidės.
• Sojų galite visada turėti namuose, jos, kaip ir
makaronai, yra ilgai negendantis pusgaminis.
Sausoje vietoje sojas galite saugoti maždaug
15 mėnesių.
• Sojas labai paprasta paruošti: išmirkykite ir
kepkite, virkite ar troškinkite taip pat, kaip mėsą, tik
gerokai trumpiau.
Sojos - ĮVAIRIAPUSIS PRODUKTAS
Turėdami bet kurį sojų produktą, galėsite rinktis iš daugybės patiekalų.
• Iš sojų pupelių galite pasigaminti garnyrą prie mėsos, karštą patiekalą, jas galite susidaiginti ir paruošti salotas.
• Turėdami po ranka kubelių, galite paruošti įvairių
valgių. Sojų kubelių skonis priklausys nuo sultinio,
kuriame mirkysite, tai gali būti vištienos, kiaulienos,
jautienos, grybų ar žuvies nuoviras.
• Sutrinta sojų varškė tiks vietoj įprastos varškės
desertams, sausainiams ar pyragams kepti, sumaišę
su plaktu kiaušiniu, galite pagaminti itin skanų, purų
ir sveiką omletą, o kietą sojų varškę supjaustykite
gabalėliais ir dėkite į salotas vietoj sūrio.
AR ŽINOTE, KAIP GAMINAMA SOJŲ MĖSA?
Iš pradžių sojų pupeles smulkinamos, gaunami riebūs miltai. Jie beriami po slėgį ir temperatūrą keičiančiu specialiu presu, taip padaromas sviestas. Likusi masė vadinama pusriebiais miltais. Iš jų ir gaminama sojų mėsa, o tiksliau - gyvulių mėsos analogas. Pusriebiai miltai dedami į specialią mėsmalę ir, keičiant slėgį ir temperatūrą, paruošiami pasirinktos formos pusgaminiai. Ši gamybos dalis itin svarbi - tuo metu iš sojų pašalinamas stiprus alergenas tripsinas. Labai reikšminga yra tai, kad per gamybos procesą išlieka visos gerosios sojų savybės.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Jo didenybė - sojų padažas
Sojų padažas buvo sugalvotas prieš tris tūkstančius metų Kinijoje, iš jos paplito visuose Tolimuosiuose Rytuose, o paskui ir visame pasaulyje. Pagal surinktus duomenis daroma išvada, kad Europoje sojų padažas pradėtas vartoti tik XVIII amžiuje. Ir šiandien Tolimųjų Rytų šalių virtuvių patiekalai sunkiai įsivaizduojami be sojų padažo, nes juo gardinama daugybė tautinių patiekalų, tai - vienas pagrindinių prieskonių. Juokaujant galima pasakyti, kad sojų padažo nepila tik į kavą. Šių šalių kulinarai beveik nenaudoja druskos -ją atstoja sojų padažas. Sutikite, kad neįmanoma pagaminti daugybės kiniškų, japoniškų, korėjietiškų ar tailandietiškų patiekalų be sojų padažo, juk būtent jis suteikia valgiui tą specifinį, labai subtilų ir pikantišką skonį. Net tie, kurie visai nevertina sojų kaip mėsos pakaitalo ir niekada negamina iš jų, mielai vartoja sojų padažą, marinuoja su juo ar gardina salotas. Taigi sojų padažas yra garsiausias ir žymiausias Rytų šalių ambasadorius pasaulyje.
Rinkitės pagal savo skonį
Apibendrinant visus sojų padažus, galima būtų pasakyti, kad tai yra gana sūrus rudos spalvos skystis. Vis dėlto, priklausomai nuo gamintojo ir kilmės šalies, sojų padažai gana radikaliai skiriasi ir spalva, ir skoninėmis savybėmis. Padažo skonį lemia fermentacijos laikas ir sudėtinės dalys. Dažnai padažo rūšys yra tiek skirtingos, kad vienos kita pakeisti net neįmanoma.
Pastaruoju metu linkstama eksperimentuoti ir pritaikyti sojų padažus tam tikrai rinkai, taip atsiranda sojų padažai su česnakų, anyžių ar krapų ekstraktais. Kartais ruošiamas ir rūgštesnis padažas su actu. Sojų padažas taip pat naudojamas gaminant kitus padažus, pavyzdžiui, grybų ar krevečių. Pasirinkti produktai užpilami sojų padažu ir brandinami.
Žinotina ir dar viena sojų padažo savybė: dėl specifinio gamybos būdo jį galima saugoti labai ilgai, šaldytuve ar kitoje šaltoje vietoje jis gali stovėti iki metų ir tikrai nesuges.
Skaitykite etiketes
Pamatę sojų padažo buteliuką, nespręskite apie jo sudėtį iš kainos. Kaina, žinoma, irgi turi reikšmės, to nepaneigsi, bet dar labai svarbu žinoti, iš kokios šalies tas padažas atvežtas, nes skiriasi gamybos tradicijos ir nuo to iš esmės priklauso padažo skonis. Taip pat, jei tik įmanoma per buteliuko sienelę, reikia pasižiūrėti į padažo spalvą ir koncentraciją: skystas ar tirštas.
Žinoma, neverta žavėtis itin pigiais sojų padažais, tada labai logiškai turi kilti įtarimas, ar jis nepagamintas rūgštinės fermentacijos ar sintetiniu būdu, nes sojų padažo gamybos savikaina negali būti labai maža.
Ne tik skanu, bet ir sveika
Ar kada pagalvojote, kad mažame sojų padažo buteliuke slepiasi sveikas ir vertingas produktas? Kinai tą pastebėjo jau seniai, nes jų vartojimo tradicija tęsiasi kelis tūkstančius metų. Jie teigia, kad dažnai vartojant fermentuotus sojų produktus, sumažėja rizika susirgti širdies ir onkologinėmis ligomis. O juk šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje reikalingas geras fizinis ištvermingumas!
Turbūt nejučia kilo mintis, kad ir labai mėgstant sojų padažą, jo vis tiek nesuvartosi daug. Tas tiesa, bet tiems, kurie turi problemų su sveikata, siūloma gaminant valgį, kur tik galima, kur tik tinka, druską keisti sojų padažu.
Kuo mažiau druskos, tuo geriau. Dėl nuolatinio druskos pertekliaus organizme sunku sumažinti svorį, jaučiamas nuolatinis tinimas ir pabrinkimas, skauda galvą ir atsiranda problemų su venomis. Kai tik organizmas apsivalys nuo druskos, visi šie požymiai pradės nykti.
Taip pat sojų padaže yra lengvai pasisavinamo kalio, kuris sustiprins širdies raumenį ir kraujagysles, taigi turėsite gerokai daugiau jėgų aktyviam gyvenimui, jis taip pat sutvirtins plaukus ir nagus, taigi būsite gražesni. Sojų padažas turi ir geležies, kuri pagerins jūsų veido spalvą.
Sojų padažas buvo sugalvotas prieš tris tūkstančius metų Kinijoje, iš jos paplito visuose Tolimuosiuose Rytuose, o paskui ir visame pasaulyje. Pagal surinktus duomenis daroma išvada, kad Europoje sojų padažas pradėtas vartoti tik XVIII amžiuje. Ir šiandien Tolimųjų Rytų šalių virtuvių patiekalai sunkiai įsivaizduojami be sojų padažo, nes juo gardinama daugybė tautinių patiekalų, tai - vienas pagrindinių prieskonių. Juokaujant galima pasakyti, kad sojų padažo nepila tik į kavą. Šių šalių kulinarai beveik nenaudoja druskos -ją atstoja sojų padažas. Sutikite, kad neįmanoma pagaminti daugybės kiniškų, japoniškų, korėjietiškų ar tailandietiškų patiekalų be sojų padažo, juk būtent jis suteikia valgiui tą specifinį, labai subtilų ir pikantišką skonį. Net tie, kurie visai nevertina sojų kaip mėsos pakaitalo ir niekada negamina iš jų, mielai vartoja sojų padažą, marinuoja su juo ar gardina salotas. Taigi sojų padažas yra garsiausias ir žymiausias Rytų šalių ambasadorius pasaulyje.
Rinkitės pagal savo skonį
Apibendrinant visus sojų padažus, galima būtų pasakyti, kad tai yra gana sūrus rudos spalvos skystis. Vis dėlto, priklausomai nuo gamintojo ir kilmės šalies, sojų padažai gana radikaliai skiriasi ir spalva, ir skoninėmis savybėmis. Padažo skonį lemia fermentacijos laikas ir sudėtinės dalys. Dažnai padažo rūšys yra tiek skirtingos, kad vienos kita pakeisti net neįmanoma.
Pastaruoju metu linkstama eksperimentuoti ir pritaikyti sojų padažus tam tikrai rinkai, taip atsiranda sojų padažai su česnakų, anyžių ar krapų ekstraktais. Kartais ruošiamas ir rūgštesnis padažas su actu. Sojų padažas taip pat naudojamas gaminant kitus padažus, pavyzdžiui, grybų ar krevečių. Pasirinkti produktai užpilami sojų padažu ir brandinami.
Žinotina ir dar viena sojų padažo savybė: dėl specifinio gamybos būdo jį galima saugoti labai ilgai, šaldytuve ar kitoje šaltoje vietoje jis gali stovėti iki metų ir tikrai nesuges.
Skaitykite etiketes
Pamatę sojų padažo buteliuką, nespręskite apie jo sudėtį iš kainos. Kaina, žinoma, irgi turi reikšmės, to nepaneigsi, bet dar labai svarbu žinoti, iš kokios šalies tas padažas atvežtas, nes skiriasi gamybos tradicijos ir nuo to iš esmės priklauso padažo skonis. Taip pat, jei tik įmanoma per buteliuko sienelę, reikia pasižiūrėti į padažo spalvą ir koncentraciją: skystas ar tirštas.
Žinoma, neverta žavėtis itin pigiais sojų padažais, tada labai logiškai turi kilti įtarimas, ar jis nepagamintas rūgštinės fermentacijos ar sintetiniu būdu, nes sojų padažo gamybos savikaina negali būti labai maža.
Ne tik skanu, bet ir sveika
Ar kada pagalvojote, kad mažame sojų padažo buteliuke slepiasi sveikas ir vertingas produktas? Kinai tą pastebėjo jau seniai, nes jų vartojimo tradicija tęsiasi kelis tūkstančius metų. Jie teigia, kad dažnai vartojant fermentuotus sojų produktus, sumažėja rizika susirgti širdies ir onkologinėmis ligomis. O juk šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje reikalingas geras fizinis ištvermingumas!
Turbūt nejučia kilo mintis, kad ir labai mėgstant sojų padažą, jo vis tiek nesuvartosi daug. Tas tiesa, bet tiems, kurie turi problemų su sveikata, siūloma gaminant valgį, kur tik galima, kur tik tinka, druską keisti sojų padažu.
Kuo mažiau druskos, tuo geriau. Dėl nuolatinio druskos pertekliaus organizme sunku sumažinti svorį, jaučiamas nuolatinis tinimas ir pabrinkimas, skauda galvą ir atsiranda problemų su venomis. Kai tik organizmas apsivalys nuo druskos, visi šie požymiai pradės nykti.
Taip pat sojų padaže yra lengvai pasisavinamo kalio, kuris sustiprins širdies raumenį ir kraujagysles, taigi turėsite gerokai daugiau jėgų aktyviam gyvenimui, jis taip pat sutvirtins plaukus ir nagus, taigi būsite gražesni. Sojų padažas turi ir geležies, kuri pagerins jūsų veido spalvą.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Ir žiauriai patiko vienas receptas
Kmyniniai sojų kepsneliai
250 g sojų faršo,
kelios stiklinės vandens,
vištienos sultinio kubelis,
3 šaukštai bulvių krakmolo,
4 šaukštai majonezo,
alyvuogių aliejaus,
kmynų,
žiupsnelis petražolių,
maltų juodųjų pipirų, d
ruskos
Garnyrui:
150 g ryžių,
žiedinių kopūstų,
brokolių,
morka,
agurkų,
pomidorų,
petražolių,
aliejaus,
druskos
Vandenį užvirkite, į jį sutrupinkite sultinio kubelį ir berkite sojas. Mirkykite apie pusvalandį, tada nukoskite ir palikite apdžiūti. Krakmolą sumaišykite majonezu, gardinkite nuplautomis ir sukapotomis petražolėmis, nuplikytais kmynais, juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę sumaišykite su sojų faršu. Kabinkite šaukštu, dėkite į karštą aliejų ir iškepkite kepsnelius. Laikykite šiltai, kol paruošite garnyrą.
Sūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Visas daržoves ir prieskonines žoleles nuplaukite. Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, morką sutarkuokite, agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais,
o petražoles sukapokite. Į karštą aliejų berkite morkų tarkius ir petražolių gabalėlius. Kepkite, kol suminkštės, o tada dėkite virtus ryžius ir švelniai paskrudinkite. Brokolius ir žiedinius kopūstus apvirkite sūdytame vandenyje.
Sojų kepsnelius tiekite su apkeptais ryžiais, virtomis daržovėmis, agurkų ir pomidorų griežinėliais.
Kmyniniai sojų kepsneliai
250 g sojų faršo,
kelios stiklinės vandens,
vištienos sultinio kubelis,
3 šaukštai bulvių krakmolo,
4 šaukštai majonezo,
alyvuogių aliejaus,
kmynų,
žiupsnelis petražolių,
maltų juodųjų pipirų, d
ruskos
Garnyrui:
150 g ryžių,
žiedinių kopūstų,
brokolių,
morka,
agurkų,
pomidorų,
petražolių,
aliejaus,
druskos
Vandenį užvirkite, į jį sutrupinkite sultinio kubelį ir berkite sojas. Mirkykite apie pusvalandį, tada nukoskite ir palikite apdžiūti. Krakmolą sumaišykite majonezu, gardinkite nuplautomis ir sukapotomis petražolėmis, nuplikytais kmynais, juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę sumaišykite su sojų faršu. Kabinkite šaukštu, dėkite į karštą aliejų ir iškepkite kepsnelius. Laikykite šiltai, kol paruošite garnyrą.
Sūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Visas daržoves ir prieskonines žoleles nuplaukite. Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, morką sutarkuokite, agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais,
o petražoles sukapokite. Į karštą aliejų berkite morkų tarkius ir petražolių gabalėlius. Kepkite, kol suminkštės, o tada dėkite virtus ryžius ir švelniai paskrudinkite. Brokolius ir žiedinius kopūstus apvirkite sūdytame vandenyje.
Sojų kepsnelius tiekite su apkeptais ryžiais, virtomis daržovėmis, agurkų ir pomidorų griežinėliais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Turėtų būti skanu, atrodo tai
Reikės pabandyti .
O apie sojos padažą tikrai nebuvau tiek gero girdėjusi
Aš daugiausiai naudoju saldų ir saldžiarūgštį sojų padažą. Labai jau mėsytė skani būna. Dabar neturiu, tai kitko parašyti ir negaliu, bet kiek pamenu, ant buteliuko hieroglifais parašyta. Tai gal koks kinietiškas ?
O dar receptėlių įdėsi,aaa

O apie sojos padažą tikrai nebuvau tiek gero girdėjusi

O dar receptėlių įdėsi,aaa

viskas apie soja
arba atvirksciai.Kazkada toks anekdotas populiarus buvo:
Nueina zmogelis pas gydytoja,sako tas negerai,anas skauda,o tas-,,suvalgei kazka ne taip"
Nueina zmogelis pas gydytoja,sako tas negerai,anas skauda,o tas-,,suvalgei kazka ne taip"
