Tobulinam sojos temą

Receptai ir naudingi patarimai apie soją bei jos produktus.
Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Tobulinam sojos temą

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 17:46

Nusipirkau žurnalą "Darbštulė" , o ten kaip tik tema apie soją. Ramunė jau yra kai ką apie ją parašius, bet pamaniau kad pasiskaitymui ir aš galėčiau įdėt savo trigraši, nors biški ir pasikartosiu.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 17:49

3 priežastys kodėl po ranka visada verta turėti soją

Sojos - SVEIKAS PRODUKTAS
• Net 40 procentų sojų pupelių sudaro baltymai:
1 kg sojų pupelių turi tiek pat baltymų, kaip ir
2,5 kg mėsos.
• Sojų produktai turi daug mažiau riebalų nei
mėsa - tik apie 1 procentą, o liesa kiauliena turi
apie 19 procentų riebalų. Sojų mėsa nekaloringa -
100 g turi maždaug 300 kcal. Sojose visai nėra
cholesterolio - didžiausio kraujagyslių priešo.
• Sojose daug mineralinių medžiagų: kalcio, fosforo,
geležies, o ląstelienos, kuri pagreitina virškinimą, yra
net 5 procentai.


Sojos - PATOGUS PRODUKTAS
• Gaminant iš sojų pupelių, pailsės ne tik skrandis,
bet ir piniginė. Sojų produktai tikrai pigesni už
mėsą. Be to, verdant ar kepant tikrą mėsą, jos tūris
ir svoris sumažėja, o, gaminant iš sojų, reikia turėti
omenyje, kad tūris ir svoris padidės.
• Sojų galite visada turėti namuose, jos, kaip ir
makaronai, yra ilgai negendantis pusgaminis.
Sausoje vietoje sojas galite saugoti maždaug
15 mėnesių.
• Sojas labai paprasta paruošti: išmirkykite ir
kepkite, virkite ar troškinkite taip pat, kaip mėsą, tik
gerokai trumpiau.


Sojos - ĮVAIRIAPUSIS PRODUKTAS
Turėdami bet kurį sojų produktą, galėsite rinktis iš daugybės patiekalų.
• Iš sojų pupelių galite pasigaminti garnyrą prie mėsos, karštą patiekalą, jas galite susidaiginti ir paruošti salotas.
• Turėdami po ranka kubelių, galite paruošti įvairių
valgių. Sojų kubelių skonis priklausys nuo sultinio,
kuriame mirkysite, tai gali būti vištienos, kiaulienos,
jautienos, grybų ar žuvies nuoviras.
• Sutrinta sojų varškė tiks vietoj įprastos varškės
desertams, sausainiams ar pyragams kepti, sumaišę
su plaktu kiaušiniu, galite pagaminti itin skanų, purų
ir sveiką omletą, o kietą sojų varškę supjaustykite
gabalėliais ir dėkite į salotas vietoj sūrio.



AR ŽINOTE, KAIP GAMINAMA SOJŲ MĖSA?
Iš pradžių sojų pupeles smulkinamos, gaunami riebūs miltai. Jie beriami po slėgį ir temperatūrą keičiančiu specialiu presu, taip padaromas sviestas. Likusi masė vadinama pusriebiais miltais. Iš jų ir gaminama sojų mėsa, o tiksliau - gyvulių mėsos analogas. Pusriebiai miltai dedami į specialią mėsmalę ir, keičiant slėgį ir temperatūrą, paruošiami pasirinktos formos pusgaminiai. Ši gamybos dalis itin svarbi - tuo metu iš sojų pašalinamas stiprus alergenas tripsinas. Labai reikšminga yra tai, kad per gamybos procesą išlieka visos gerosios sojų savybės.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 17:57

Jo didenybė - sojų padažas

Sojų padažas buvo sugalvotas prieš tris tūkstančius metų Kinijoje, iš jos paplito visuose Tolimuosiuose Rytuose, o paskui ir visame pasaulyje. Pagal surinktus duomenis daroma išvada, kad Europoje sojų padažas pradėtas vartoti tik XVIII amžiuje. Ir šiandien Tolimųjų Rytų šalių virtuvių patiekalai sunkiai įsivaizduojami be sojų padažo, nes juo gardinama daugybė tautinių patiekalų, tai - vienas pagrindinių prieskonių. Juokaujant galima pasakyti, kad sojų padažo nepila tik į kavą. Šių šalių kulinarai beveik nenaudoja druskos -ją atstoja sojų padažas. Sutikite, kad neįmanoma pagaminti daugybės kiniškų, japoniškų, korėjietiškų ar tailandietiškų patiekalų be sojų padažo, juk būtent jis suteikia valgiui tą specifinį, labai subtilų ir pikantišką skonį. Net tie, kurie visai nevertina sojų kaip mėsos pakaitalo ir niekada negamina iš jų, mielai vartoja sojų padažą, marinuoja su juo ar gardina salotas. Taigi sojų padažas yra garsiausias ir žymiausias Rytų šalių ambasadorius pasaulyje.


Rinkitės pagal savo skonį

Apibendrinant visus sojų padažus, galima būtų pasakyti, kad tai yra gana sūrus rudos spalvos skystis. Vis dėlto, priklausomai nuo gamintojo ir kilmės šalies, sojų padažai gana radikaliai skiriasi ir spalva, ir skoninėmis savybėmis. Padažo skonį lemia fermentacijos laikas ir sudėtinės dalys. Dažnai padažo rūšys yra tiek skirtingos, kad vienos kita pakeisti net neįmanoma.
Pastaruoju metu linkstama eksperimentuoti ir pritaikyti sojų padažus tam tikrai rinkai, taip atsiranda sojų padažai su česnakų, anyžių ar krapų ekstraktais. Kartais ruošiamas ir rūgštesnis padažas su actu. Sojų padažas taip pat naudojamas gaminant kitus padažus, pavyzdžiui, grybų ar krevečių. Pasirinkti produktai užpilami sojų padažu ir brandinami.
Žinotina ir dar viena sojų padažo savybė: dėl specifinio gamybos būdo jį galima saugoti labai ilgai, šaldytuve ar kitoje šaltoje vietoje jis gali stovėti iki metų ir tikrai nesuges.


Skaitykite etiketes

Pamatę sojų padažo buteliuką, nespręskite apie jo sudėtį iš kainos. Kaina, žinoma, irgi turi reikšmės, to nepaneigsi, bet dar labai svarbu žinoti, iš kokios šalies tas padažas atvežtas, nes skiriasi gamybos tradicijos ir nuo to iš esmės priklauso padažo skonis. Taip pat, jei tik įmanoma per buteliuko sienelę, reikia pasižiūrėti į padažo spalvą ir koncentraciją: skystas ar tirštas.
Žinoma, neverta žavėtis itin pigiais sojų padažais, tada labai logiškai turi kilti įtarimas, ar jis nepagamintas rūgštinės fermentacijos ar sintetiniu būdu, nes sojų padažo gamybos savikaina negali būti labai maža.


Ne tik skanu, bet ir sveika


Ar kada pagalvojote, kad mažame sojų padažo buteliuke slepiasi sveikas ir vertingas produktas? Kinai tą pastebėjo jau seniai, nes jų vartojimo tradicija tęsiasi kelis tūkstančius metų. Jie teigia, kad dažnai vartojant fermentuotus sojų produktus, sumažėja rizika susirgti širdies ir onkologinėmis ligomis. O juk šiuolaikiniame skubančiame pasaulyje reikalingas geras fizinis ištvermingumas!
Turbūt nejučia kilo mintis, kad ir labai mėgstant sojų padažą, jo vis tiek nesuvartosi daug. Tas tiesa, bet tiems, kurie turi problemų su sveikata, siūloma gaminant valgį, kur tik galima, kur tik tinka, druską keisti sojų padažu.
Kuo mažiau druskos, tuo geriau. Dėl nuolatinio druskos pertekliaus organizme sunku sumažinti svorį, jaučiamas nuolatinis tinimas ir pabrinkimas, skauda galvą ir atsiranda problemų su venomis. Kai tik organizmas apsivalys nuo druskos, visi šie požymiai pradės nykti.
Taip pat sojų padaže yra lengvai pasisavinamo kalio, kuris sustiprins širdies raumenį ir kraujagysles, taigi turėsite gerokai daugiau jėgų aktyviam gyvenimui, jis taip pat sutvirtins plaukus ir nagus, taigi būsite gražesni. Sojų padažas turi ir geležies, kuri pagerins jūsų veido spalvą.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 18:03

Ir žiauriai patiko vienas receptas

Kmyniniai sojų kepsneliai

250 g sojų faršo,
kelios stiklinės vandens,
vištienos sultinio kubelis,
3 šaukštai bulvių krakmolo,
4 šaukštai majonezo,
alyvuogių aliejaus,
kmynų,
žiupsnelis petražolių,
maltų juodųjų pipirų, d
ruskos

Garnyrui:
150 g ryžių,
žiedinių kopūstų,
brokolių,
morka,
agurkų,
pomidorų,
petražolių,
aliejaus,
druskos

Vandenį užvirkite, į jį sutrupinkite sultinio kubelį ir berkite sojas. Mirkykite apie pusvalandį, tada nukoskite ir palikite apdžiūti. Krakmolą sumaišykite majonezu, gardinkite nuplautomis ir sukapotomis petražolėmis, nuplikytais kmynais, juodaisiais pipirais ir sūdykite. Masę sumaišykite su sojų faršu. Kabinkite šaukštu, dėkite į karštą aliejų ir iškepkite kepsnelius. Laikykite šiltai, kol paruošite garnyrą.

Sūdytame vandenyje išvirkite ryžius. Visas daržoves ir prieskonines žoleles nuplaukite. Žiedinius kopūstus ir brokolius išskirstykite žiedynėliais, morką sutarkuokite, agurkus ir pomidorus supjaustykite griežinėliais,
o petražoles sukapokite. Į karštą aliejų berkite morkų tarkius ir petražolių gabalėlius. Kepkite, kol suminkštės, o tada dėkite virtus ryžius ir švelniai paskrudinkite. Brokolius ir žiedinius kopūstus apvirkite sūdytame vandenyje.

Sojų kepsnelius tiekite su apkeptais ryžiais, virtomis daržovėmis, agurkų ir pomidorų griežinėliais.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 18:13

ir štai taip turėtų atrodyt
Prikabinti failai
kmininiai kepsneliai.jpg
kmininiai kepsneliai.jpg (32.35 KiB) Peržiūrėta 12778 karus(ų)

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 06 Sau 2007, 19:00

Turėtų būti skanu, atrodo tai :luks: Reikės pabandyti .

O apie sojos padažą tikrai nebuvau tiek gero girdėjusi :aciu1: Aš daugiausiai naudoju saldų ir saldžiarūgštį sojų padažą. Labai jau mėsytė skani būna. Dabar neturiu, tai kitko parašyti ir negaliu, bet kiek pamenu, ant buteliuko hieroglifais parašyta. Tai gal koks kinietiškas ?

O dar receptėlių įdėsi,aaa :merg2:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 06 Sau 2007, 19:17

Beje, Lilina, taip ir neparašei, kaip vyras ištvėrė sojos dieną prieš Kūčias :roll: O gal persigalvojai ir nekankinai 8)

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 06 Sau 2007, 20:09

Negi nerašiau? Anksčiau pyko, kad neturiu ką veikt, tik forume sėdžiu :twisted: O dabar tik valgo ir klausia: ir šitas iš ten??? Niam-niam :D Tiesa, nesuprato jis ten kad soja, sakė kad labai skanu troškinį mėsos padariau :lol: Akis tik išmėte kai pasakiau, kad ten soja, kurios jis negerbia :lol:

Vartotojo avataras
ade
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 254
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:55
Pliusai: 0

Standartinė ade » 25 Sau 2007, 01:25

O gal yra žinoma kiek įvairiose šalyse suvalgoma sojos mėsos ar kitokių patiekalų :roll:
Šiaip labai smalsu :wink:
Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs.
Seneka

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 25 Sau 2007, 12:39

Šitokios info neturiu, bet pabandysiu pasidomėti ;)

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 25 Sau 2007, 17:18

ade rašė:O gal yra žinoma kiek įvairiose šalyse suvalgoma sojos mėsos ar kitokių patiekalų :roll:
Šiaip labai smalsu :wink:
Ir man būtų įdomu :roll:
Bet gal niekas tokios statistikos nedaro :?

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 25 Sau 2007, 17:33

Radau tik tiek :

65% japonų raciono sudaro so ir jos produktai.
Dar rašo, kad sojose yra fitoestrigenų ir flavanoidų, kurie neutralizuoja stabdo vėžio plitimą. Manoma, kad dėl dažno sojų vartojimo japonės itin retai serga krūties vėžiu ir širdies ligomis.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 25 Sau 2007, 18:23

Kad negaliu aš soja kasdien valgyt .... atsibosta greit...karta per menesį-gerai, bet kasdiena...aš gėriau pas gydytoja karta per pusmetį nulėksiu pasitikrinti dėl krutų :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 25 Sau 2007, 19:16

Lilina rašė:Kad negaliu aš soja kasdien valgyt .... atsibosta greit...karta per menesį-gerai, bet kasdiena...aš gėriau pas gydytoja karta per pusmetį nulėksiu pasitikrinti dėl krutų :roll:
O man visi gydytojai paniką kelia, todėl ir šlamščiu daržoves, vaisius ir soją :lol:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 25 Sau 2007, 19:34

Nu žinai: soja-nuo krutu, žuvis - nuo smegenu, paprika - nuo kraujagysliu....visko nuo visko neprivalgysi ;) Kažką vistiek užmirši :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 25 Sau 2007, 20:03

Lilina rašė:Nu žinai: soja-nuo krutu, žuvis - nuo smegenu, paprika - nuo kraujagysliu....visko nuo visko neprivalgysi ;) Kažką vistiek užmirši :roll:
Tada dar memorilio saują, kad nepamirštum :laugh:

Vartotojo avataras
AIRENE
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3967
Užsiregistravo: 20 Gru 2006, 19:18
Pliusai: 0
Miestas: SIAULIAI

viskas apie soja

Standartinė AIRENE » 25 Sau 2007, 23:30

arba atvirksciai.Kazkada toks anekdotas populiarus buvo:
Nueina zmogelis pas gydytoja,sako tas negerai,anas skauda,o tas-,,suvalgei kazka ne taip" :D

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 26 Sau 2007, 10:51

Ramunė rašė:
Lilina rašė:Nu žinai: soja-nuo krutu, žuvis - nuo smegenu, paprika - nuo kraujagysliu....visko nuo visko neprivalgysi ;) Kažką vistiek užmirši :roll:
Tada dar memorilio saują, kad nepamirštum :laugh:
Nu kam taip graudžiai :D Vistiek visko ne privalgysi...nuo ko nors vistiek mirsi :P

Vartotojo avataras
zita
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 205
Užsiregistravo: 08 Lap 2006, 18:40
Pliusai: 2
Miestas: Trakai

Standartinė zita » 27 Sau 2007, 11:18

tikra tiesa pradėk sekti ką valgyti visų pirma nuo šeimynos pylos gausi kad nieko doro nėra valgyt, o po antra nuo to rinkimo ir kojas greičiau užversi :P

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Sau 2007, 12:07

zita rašė:tikra tiesa pradėk sekti ką valgyti visų pirma nuo šeimynos pylos gausi kad nieko doro nėra valgyt, :P
Jei kas šeimynai nepatinka, aš maloniai pasiūlau patiems pasigaminti, kas ką mėgsta, nors ir dangiškus migdolus :lol: Kaip taisyklė, priekaištai ir nepatenkinti veideliai išnyksta gan greitai :?

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 25 Bal 2007, 11:15

gal kas zinote,kuo skiriasi soju padazai :shock:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 25 Bal 2007, 12:24

Skoniais. Yra paprastas - tinka viskam, net ir salotų padažui; yra saldžiarūgštis - geriau prie jautiesnos, kiaulienos, laukinienos, o saldus padažas man labiausiai tinka prie paukštienos ir triušio,Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 25 Bal 2007, 13:10

:aciu1:

Skelbti atsakymą