Viskas apie soją
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kiek domėjausi soja, tai jos produktų yra mažiausiai modifikuotų. Nes tai ankštinis augalas, kuris labai gerai dera, yra lengvas auginti, taip pat lengvai prisitaiko prie klimato salygų, Bent jau mūsų sveikatos specialistai, alergologai, dietologai pataria valgyti soją, nes tai vienas iš sveikiausių produktų. Bet, aišku, visko pasitaiko
Reikėtų žinoti, kad ne visi žmonės turi fermento, kuris visiškai suskaldytų baltymus, esančius sojų pupelėse -Lietuvoje žmonės fiziologiškai labiau prisitaikę vartoti karvės pieną
Ir dar apie leidimą prekiauti modifikuotais sojos produktais http://gmo.am.lt/servlet/ml.framework.f ... 163742.doc
Ir dar apie leidimą prekiauti modifikuotais sojos produktais http://gmo.am.lt/servlet/ml.framework.f ... 163742.doc
- Andron
- Site Admin
- Pranešimai: 1175
- Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
- Pliusai: 0
- Miestas: Vilnius
- Susisiekti:
Čia tas pats, kaip su alkoholio vartojimu. Žinome, kuo gali baigtis, bet vis tiek vartojamedaida rašė:Tiesiog visada geriau žinoti ką valgai, nei valgyti nežinia kąRamunė rašė:Perskaičiau. Vadinasi, klydau.
Bet dar gerai, kad "guodžia", jog žalos mūsų sveikatai nėra. Bet genas prie geno ir ... Bet soją vistiek valgysiu, nes labai skanu
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !
Kolkas NEMOKAMAI !
- Andron
- Site Admin
- Pranešimai: 1175
- Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
- Pliusai: 0
- Miestas: Vilnius
- Susisiekti:
Pilnai sutinkuLilina rašė:Nu ką turėtumem pasakoti apie vakarėlius, jeigu nevartotumėm alkoholio??? Nu reikia biški pasinuodyti laiks nuo laiko, taip ir su modifikuotais produktais, reikia jų pavalgyt. Bet saiko jausmas visais laikais laikomas dorybė.
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !
Kolkas NEMOKAMAI !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kodėl sveika valgyti soją?
Tikriausiai esate girdėję, kad laikantis dietos rekomenduojama valgyti sojos produktų. Tačiau ar žinote, kodėl?
Kodėl soją reikėtų įtraukti į dietą?
Soja pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, dėl kurių jas verta įtraukti į vartojamų maisto produktų sąrašą, rašoma www.gardenandhearth.com. Įrodyta, kad soja:
- yra geras pakaitalas alergiją galintiems sukelti maisto produktams (pavyzdžiui, pienui);
- mažina susirgimo krūties, tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžiu riziką;
- mažina širdies ligų išsivystymo tikimybę;
- mažina sirgimo osteoporoze tikimybe;
- apsaugo nuo menopauzės simptomų ar juos susilpnina;
- gerina žarnyno veiklą.
Kodėl soja yra tokia naudinga?
Sojoje yra keli komponentai, suteikiantys jai teigiamų savybių. Šie komponentai yra:
- izoflavonai – augalinės kilmės junginiai, kuriems priskiriami įvairūs sveikatai naudingi poveikiai (pvz., anti-kancerogeninis).
- probiotikai – naudingos bakterijos, kurios pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, gerina žarnyno veiklą ir padeda sumažinti per didelį cholesterolio kiekį.
- dideli baltymų ir kalcio kiekiai, mažesni kai kurių svarbių vitaminų kiekiai.
Kaip įtraukti soją į vartojamų maisto produktų sąrašą?
Sojos įtraukimas į racioną nereiškia, kad reikia visiškai pakeisti mitybą. Paeksperimentuokite su keliais iš sojos gaminamais maisto produktais, kad sužinotumėte, kas jums patinka. Į racioną įtraukite tik tai, kas jums patiko. Ieškote naujų idėjų, kurios padėtų pradėti vartoti soją? Pagalvokite apie tai:
- gaminant tortus, blynus ar kitus miltinius patiekalus į tešlą maišomus kiaušinius pakeiskite sojų miltais – vieną kiaušinį atitinka vienas šaukštas sojos miltų;
- į racioną įtraukus sojos produktus organizme sumažės cholesterolio ir riebalų kiekis;
- rytais dribsnius užpilkite ne karvės, o sojos pienu;
- salotas gaminkite su tofu;
- įprastą kepimo aliejų pakeiskite sojų aliejumi;
- pasilepinkite iš sojos pieno gaminamais pieno kokteiliais;
- salotų užpilą ar padažą gaminkite kaip pagrindą naudodami sojos aliejų;
- kiniškame restorane užsakydami maistą paprašykite ir miso sriubos;
- grietininiuose makaronų padažuose panaudokite sojos pieną;
Tikriausiai esate girdėję, kad laikantis dietos rekomenduojama valgyti sojos produktų. Tačiau ar žinote, kodėl?
Kodėl soją reikėtų įtraukti į dietą?
Soja pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, dėl kurių jas verta įtraukti į vartojamų maisto produktų sąrašą, rašoma www.gardenandhearth.com. Įrodyta, kad soja:
- yra geras pakaitalas alergiją galintiems sukelti maisto produktams (pavyzdžiui, pienui);
- mažina susirgimo krūties, tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžiu riziką;
- mažina širdies ligų išsivystymo tikimybę;
- mažina sirgimo osteoporoze tikimybe;
- apsaugo nuo menopauzės simptomų ar juos susilpnina;
- gerina žarnyno veiklą.
Kodėl soja yra tokia naudinga?
Sojoje yra keli komponentai, suteikiantys jai teigiamų savybių. Šie komponentai yra:
- izoflavonai – augalinės kilmės junginiai, kuriems priskiriami įvairūs sveikatai naudingi poveikiai (pvz., anti-kancerogeninis).
- probiotikai – naudingos bakterijos, kurios pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, gerina žarnyno veiklą ir padeda sumažinti per didelį cholesterolio kiekį.
- dideli baltymų ir kalcio kiekiai, mažesni kai kurių svarbių vitaminų kiekiai.
Kaip įtraukti soją į vartojamų maisto produktų sąrašą?
Sojos įtraukimas į racioną nereiškia, kad reikia visiškai pakeisti mitybą. Paeksperimentuokite su keliais iš sojos gaminamais maisto produktais, kad sužinotumėte, kas jums patinka. Į racioną įtraukite tik tai, kas jums patiko. Ieškote naujų idėjų, kurios padėtų pradėti vartoti soją? Pagalvokite apie tai:
- gaminant tortus, blynus ar kitus miltinius patiekalus į tešlą maišomus kiaušinius pakeiskite sojų miltais – vieną kiaušinį atitinka vienas šaukštas sojos miltų;
- į racioną įtraukus sojos produktus organizme sumažės cholesterolio ir riebalų kiekis;
- rytais dribsnius užpilkite ne karvės, o sojos pienu;
- salotas gaminkite su tofu;
- įprastą kepimo aliejų pakeiskite sojų aliejumi;
- pasilepinkite iš sojos pieno gaminamais pieno kokteiliais;
- salotų užpilą ar padažą gaminkite kaip pagrindą naudodami sojos aliejų;
- kiniškame restorane užsakydami maistą paprašykite ir miso sriubos;
- grietininiuose makaronų padažuose panaudokite sojos pieną;
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sojų gaminiai – naujos kartos maistas
MAXIMA konsultantas med. dr. Rimantas Stukas apie soją:
Soja – labiausiai paplitęs ankštinis augalas pasaulyje. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Taigi soja – pats vertingiausias kultūrinis augalas. Sojų pupelėse yra iki 50 proc. baltymų ir iki 24 proc. riebalų. Baltymų turi ir kiti ankštiniai augalai, tačiau jie neprilygsta sojoms nei kiekiu, nei kokybe. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpūs vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Maistingumu sojų baltymai prilygsta jautienai. Nėra kito tokio augalo, kuris sugebėtų sukaupti tiek baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų, kiek sukaupia soja. Labai vertingas iš sojų pupelių spaudžiamas aliejus, nes sojų riebalus organizmas pasisavina iki 98 proc., o svarbiausia, sojų aliejuje 50 proc. riebalų rūgščių sudaro cholesterolio perteklių organizme ir aterosklerozės riziką mažinančios nesočiosios riebalų rūgštys.
Vis tik sojos dažniausiai auginamos dėl baltymų. Jų baltymų kokybė artima mėsos, pieno, kiaušinių baltymų kokybei. Sojų baltymai priskiriami pilnaverčiams baltymams, turi visas žmogaus organizmui būtinas aminorūgštis, tarp jų ir nepakeičiamas. Tai labai svarbu, nes trūkstant kad ir vienos aminorūgšties, organizmas šį stygių gali greitai pajusti.
Sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, todėl iš jų gaminama:
mėsa, faršas,
varškė, miltai,
lakštiniai, paplotėliai,
pastos, pienas,
padažai,dribsniai,
kiti produktai.
Nė vienas augalas negali lenktyniauti su soja pagal pagaminamų produktų kiekį. Sojų baltymų sudėtis artima mėsos baltymams, todėl jie vadinami augaline mėsa. Alergiškiems pienui ir varškei žmonėms pieno produktus puikiai gali pakeisti sojų pienas ir sojų varškė.
Sojos turi daug geležies, cinko, vitaminų E, P, PP. Sojų ląsteliena mažina vėžio atsiradimo riziką, padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Taigi sojų produktus tinka vartoti sergantiems anemija, cukriniu diabetu.
MAXIMA konsultantas med. dr. Rimantas Stukas apie soją:
Soja – labiausiai paplitęs ankštinis augalas pasaulyje. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Taigi soja – pats vertingiausias kultūrinis augalas. Sojų pupelėse yra iki 50 proc. baltymų ir iki 24 proc. riebalų. Baltymų turi ir kiti ankštiniai augalai, tačiau jie neprilygsta sojoms nei kiekiu, nei kokybe. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpūs vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Maistingumu sojų baltymai prilygsta jautienai. Nėra kito tokio augalo, kuris sugebėtų sukaupti tiek baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų, kiek sukaupia soja. Labai vertingas iš sojų pupelių spaudžiamas aliejus, nes sojų riebalus organizmas pasisavina iki 98 proc., o svarbiausia, sojų aliejuje 50 proc. riebalų rūgščių sudaro cholesterolio perteklių organizme ir aterosklerozės riziką mažinančios nesočiosios riebalų rūgštys.
Vis tik sojos dažniausiai auginamos dėl baltymų. Jų baltymų kokybė artima mėsos, pieno, kiaušinių baltymų kokybei. Sojų baltymai priskiriami pilnaverčiams baltymams, turi visas žmogaus organizmui būtinas aminorūgštis, tarp jų ir nepakeičiamas. Tai labai svarbu, nes trūkstant kad ir vienos aminorūgšties, organizmas šį stygių gali greitai pajusti.
Sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, todėl iš jų gaminama:
mėsa, faršas,
varškė, miltai,
lakštiniai, paplotėliai,
pastos, pienas,
padažai,dribsniai,
kiti produktai.
Nė vienas augalas negali lenktyniauti su soja pagal pagaminamų produktų kiekį. Sojų baltymų sudėtis artima mėsos baltymams, todėl jie vadinami augaline mėsa. Alergiškiems pienui ir varškei žmonėms pieno produktus puikiai gali pakeisti sojų pienas ir sojų varškė.
Sojos turi daug geležies, cinko, vitaminų E, P, PP. Sojų ląsteliena mažina vėžio atsiradimo riziką, padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Taigi sojų produktus tinka vartoti sergantiems anemija, cukriniu diabetu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sojų gaminiai – skanus, pigus ir sveikas produktas:
mažina cholesterolio kiekį kraujyje – per dieną užtenka suvalgyti 25 gramus šių baltymų ir cholesterolio kiekis sumažės vidutiniškai 9 procentais;
mažina aterosklerozės atsiradimo riziką;
mažina riziką susirgti vėžiu;
tinka karvės pienui alergiškiems žmonėms;
valo organizmą, padėdamas šalinti iš organizmo sunkiuosius metalus;
tinka norintiems atsikratyti antsvorio;
puikus vegetarų maistas.
Išradingosioms šeimininkėms
Savo stalą galite praturtinti patiekalais su sojų dribsniais. Sojų dribsniai gaminami iš sojų pupelių, praturtinami sėlenomis, gemalais. Dėl puikių skoninių savybių juos galima valgyti vienus arba naudoti gaminant įvairius patiekalus namuose:
maltuose mėsos, žuvies ir paukštienos gaminiuose: kotletuose, maltinukuose, balandėliuose;
kaip sudėtinę dalį įvairiose košėse;
kaip sudėtinę dalį sausuosiuose pusryčiuose;
kaip įdarą miltiniuose gaminiuose: lietiniuose, koldūnuose, žemaitiškuose blynuose;
tinka dėti į omletą, įvairius troškinius, picas;
tinka dėti į daržovių salotas, įvairias mišraines;
tinka valgyti užpylus pienu, jogurtu ar sultimis.
Iš virtų sojų pupelių galima gaminti įvairiausias mišraines kaip su įprastinėmis daržo pupelėmis.
mažina cholesterolio kiekį kraujyje – per dieną užtenka suvalgyti 25 gramus šių baltymų ir cholesterolio kiekis sumažės vidutiniškai 9 procentais;
mažina aterosklerozės atsiradimo riziką;
mažina riziką susirgti vėžiu;
tinka karvės pienui alergiškiems žmonėms;
valo organizmą, padėdamas šalinti iš organizmo sunkiuosius metalus;
tinka norintiems atsikratyti antsvorio;
puikus vegetarų maistas.
Išradingosioms šeimininkėms
Savo stalą galite praturtinti patiekalais su sojų dribsniais. Sojų dribsniai gaminami iš sojų pupelių, praturtinami sėlenomis, gemalais. Dėl puikių skoninių savybių juos galima valgyti vienus arba naudoti gaminant įvairius patiekalus namuose:
maltuose mėsos, žuvies ir paukštienos gaminiuose: kotletuose, maltinukuose, balandėliuose;
kaip sudėtinę dalį įvairiose košėse;
kaip sudėtinę dalį sausuosiuose pusryčiuose;
kaip įdarą miltiniuose gaminiuose: lietiniuose, koldūnuose, žemaitiškuose blynuose;
tinka dėti į omletą, įvairius troškinius, picas;
tinka dėti į daržovių salotas, įvairias mišraines;
tinka valgyti užpylus pienu, jogurtu ar sultimis.
Iš virtų sojų pupelių galima gaminti įvairiausias mišraines kaip su įprastinėmis daržo pupelėmis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sojos – ne tik vegetarams
Vegetarai ir veganai savo mitybos piramidės neįsivaizduoja be sojų produktų. Sojų pienas, pupelės, dribsniai, mėsa – visa tai gali pakeisti įprastus produktus, neapsunkinti organizmo ir išlaikyti dailias kūno linijas.
Naudojo pašarui
Soja – vienametis augalas, kilęs iš Azijos, jį pamėgo dauguma sveikuolių visame pasaulyje. Tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse kulinarai siūlo šimtus receptų, kaip iš sojų pupelių pagaminti skanų, sotų ir sveiką patiekalą.
Iš pradžių sojos buvo naudojamos gyvulių pašarui. Vėliau iš jų pradėta spausti aliejų ir naudoti maistui. Daugiausiai sojų gaminių valgo japonai ir kinai.
Japonai sojas vertina dėl greitai pasisavinamų baltymų. Ypač greitai organizmas prisipildo vitaminų sojas valgant su daržovėmis ar pieno produktais.
Vitaminų - daugiauSojų mėsa, pienas, dribsniai, kurių galima įsigyti kiekviename prekybos centre ar sveiko maisto parduotuvėje, turi daug fosforo ir kalio druskų, A, B, D vitaminų, apie 18 proc. riebalų, 38 proc. baltymų, ląstelienos, magnio druskos. Beje, fosforo sojos turi daugiau nei yra piene, o geležies - daugiau nei jautienoje. Vitamino B1 taip pat kelis kartus daugiau nei mėsoje.
Sojų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, tik sojos turi daugiau baltymų nei mėsa. Dėl šios priežasties sojas, kaip mėsos pakaitalą, valgo daugelis vegetarų ir veganų.
Aliejus, išspaustas iš sojų pupelių, yra labai maistingas, turi daug E vitamino, todėl jį patartina vartoti pagyvenusiems, nutukusiems ir sergantiems virškinimo sutrikimais žmonėms.
Sojos duoda daugiau kaip 15 procentų visų žmogaus organizmui reikalingo baltymų kiekio. Mokslininkų nustatyta, kad šį sveiką produktą valgantys žmonės gyvena ilgiau ir rečiau serga.
Sojos kaip vaistai
Patiekalai iš sojų pupelių yra tokie, apie kurios sakoma „ir maistas, ir vaistas“. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja širdies, kraujagyslių, virškinimo sutrikimų turintiems pacientams bei tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis, ir net moterims, turinčioms vaisingumo problemų.
Mokslininkų duomenimis, sojų pupelės mažina vėžio ligų riziką. Jas valgančios moterys kur kas rečiau serga krūties vėžiu nei tos, kurios sojų nevalgo.
Japonai tiki, kad sojos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti žarnyno veiklos sutrikimų ir nekietina vidurių.
Sergantiems cukriniu diabetu sojos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Besiliekninantieji taip pat gali drąsiai valgyti sojos produktus.
Vegetarai ir veganai savo mitybos piramidės neįsivaizduoja be sojų produktų. Sojų pienas, pupelės, dribsniai, mėsa – visa tai gali pakeisti įprastus produktus, neapsunkinti organizmo ir išlaikyti dailias kūno linijas.
Naudojo pašarui
Soja – vienametis augalas, kilęs iš Azijos, jį pamėgo dauguma sveikuolių visame pasaulyje. Tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse kulinarai siūlo šimtus receptų, kaip iš sojų pupelių pagaminti skanų, sotų ir sveiką patiekalą.
Iš pradžių sojos buvo naudojamos gyvulių pašarui. Vėliau iš jų pradėta spausti aliejų ir naudoti maistui. Daugiausiai sojų gaminių valgo japonai ir kinai.
Japonai sojas vertina dėl greitai pasisavinamų baltymų. Ypač greitai organizmas prisipildo vitaminų sojas valgant su daržovėmis ar pieno produktais.
Vitaminų - daugiauSojų mėsa, pienas, dribsniai, kurių galima įsigyti kiekviename prekybos centre ar sveiko maisto parduotuvėje, turi daug fosforo ir kalio druskų, A, B, D vitaminų, apie 18 proc. riebalų, 38 proc. baltymų, ląstelienos, magnio druskos. Beje, fosforo sojos turi daugiau nei yra piene, o geležies - daugiau nei jautienoje. Vitamino B1 taip pat kelis kartus daugiau nei mėsoje.
Sojų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, tik sojos turi daugiau baltymų nei mėsa. Dėl šios priežasties sojas, kaip mėsos pakaitalą, valgo daugelis vegetarų ir veganų.
Aliejus, išspaustas iš sojų pupelių, yra labai maistingas, turi daug E vitamino, todėl jį patartina vartoti pagyvenusiems, nutukusiems ir sergantiems virškinimo sutrikimais žmonėms.
Sojos duoda daugiau kaip 15 procentų visų žmogaus organizmui reikalingo baltymų kiekio. Mokslininkų nustatyta, kad šį sveiką produktą valgantys žmonės gyvena ilgiau ir rečiau serga.
Sojos kaip vaistai
Patiekalai iš sojų pupelių yra tokie, apie kurios sakoma „ir maistas, ir vaistas“. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja širdies, kraujagyslių, virškinimo sutrikimų turintiems pacientams bei tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis, ir net moterims, turinčioms vaisingumo problemų.
Mokslininkų duomenimis, sojų pupelės mažina vėžio ligų riziką. Jas valgančios moterys kur kas rečiau serga krūties vėžiu nei tos, kurios sojų nevalgo.
Japonai tiki, kad sojos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti žarnyno veiklos sutrikimų ir nekietina vidurių.
Sergantiems cukriniu diabetu sojos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Besiliekninantieji taip pat gali drąsiai valgyti sojos produktus.