Viskas apie soją

Receptai ir naudingi patarimai apie soją bei jos produktus.
Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 28 Lap 2006, 14:43

Kiek esu girdėjusi, tai visi sojos produktai parduodami pas mus yra genetiškai modifikuoti :?

Vartotojo avataras
ade
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 254
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:55
Pliusai: 0

Standartinė ade » 28 Lap 2006, 15:22

daida rašė:Kiek esu girdėjusi, tai visi sojos produktai parduodami pas mus yra genetiškai modifikuoti :?
:shock: Eikit jau, ar pas mus galima paradvinėti modifikuotus produktus :?:
Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs.
Seneka

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 28 Lap 2006, 15:25

Aišku, jeigu jie atitnka kažkokius standartus. Pomidorai sprendžiant pagal skonį tik modifikuoti prekybos centruose, krakmolas visur modifikuotas dedamas, netgi į vaikiškas tyrelės.

Vartotojo avataras
ade
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 254
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:55
Pliusai: 0

Standartinė ade » 28 Lap 2006, 15:27

O aš maniau mūsų parduotuvėse nieko modifikuoto nėra :oops:
Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs.
Seneka

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 28 Lap 2006, 15:54

ade rašė:O aš maniau mūsų parduotuvėse nieko modifikuoto nėra :oops:
Yra ir labai daug kur :? Ir vaikiškose tyrelėse ir jogurtuose...
Vienu žožių ant etikėčių būna parašyta :idea:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Lap 2006, 20:17

Kiek domėjausi soja, tai jos produktų yra mažiausiai modifikuotų. Nes tai ankštinis augalas, kuris labai gerai dera, yra lengvas auginti, taip pat lengvai prisitaiko prie klimato salygų, Bent jau mūsų sveikatos specialistai, alergologai, dietologai pataria valgyti soją, nes tai vienas iš sveikiausių produktų. Bet, aišku, visko pasitaiko :merg2:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 29 Lap 2006, 01:32

Reikėtų žinoti, kad ne visi žmonės turi fermento, kuris visiškai suskaldytų baltymus, esančius sojų pupelėse -Lietuvoje žmonės fiziologiškai labiau prisitaikę vartoti karvės pieną :idea:
Ir dar apie leidimą prekiauti modifikuotais sojos produktais http://gmo.am.lt/servlet/ml.framework.f ... 163742.doc

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Lap 2006, 14:24

Perskaičiau. Vadinasi, klydau. :oops:
Bet dar gerai, kad "guodžia", jog žalos mūsų sveikatai nėra. 8) Bet genas prie geno ir ... :shock: Bet soją vistiek valgysiu, nes labai skanu :hubba:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 29 Lap 2006, 15:26

Ramunė rašė:Perskaičiau. Vadinasi, klydau. :oops:
Bet dar gerai, kad "guodžia", jog žalos mūsų sveikatai nėra. 8) Bet genas prie geno ir ... :shock: Bet soją vistiek valgysiu, nes labai skanu :hubba:
Tiesiog visada geriau žinoti ką valgai, nei valgyti nežinia ką :wink:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 29 Lap 2006, 15:38

daida rašė:
Ramunė rašė:Perskaičiau. Vadinasi, klydau. :oops:
Bet dar gerai, kad "guodžia", jog žalos mūsų sveikatai nėra. 8) Bet genas prie geno ir ... :shock: Bet soją vistiek valgysiu, nes labai skanu :hubba:
Tiesiog visada geriau žinoti ką valgai, nei valgyti nežinia ką :wink:
Čia tas pats, kaip su alkoholio vartojimu. Žinome, kuo gali baigtis, bet vis tiek vartojame :lol:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 29 Lap 2006, 20:19

Nu ką turėtumem pasakoti apie vakarėlius, jeigu nevartotumėm alkoholio??? Nu reikia biški pasinuodyti laiks nuo laiko, taip ir su modifikuotais produktais, reikia jų pavalgyt. Bet saiko jausmas visais laikais laikomas dorybė.

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 30 Lap 2006, 09:14

Lilina rašė:Nu ką turėtumem pasakoti apie vakarėlius, jeigu nevartotumėm alkoholio??? Nu reikia biški pasinuodyti laiks nuo laiko, taip ir su modifikuotais produktais, reikia jų pavalgyt. Bet saiko jausmas visais laikais laikomas dorybė.
Pilnai sutinku Paveikslėlis
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Aguona***
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 508
Užsiregistravo: 11 Sau 2007, 22:26
Pliusai: 2
Miestas: KAUNAS

Standartinė Aguona*** » 25 Sau 2007, 13:37

super tema :!: :D
megstam sojos patiekalus. bet nieka mandra negaminu. viska darau, kaip rekomenduoja ant pokelio.laaabai skanu.
tik sojos farsa, isvirus, pakepinu su tomatu padazu. dedu paprikos, svoguno . su makaronais. laabai skanu. :D

simka
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 102
Užsiregistravo: 02 Vas 2007, 22:51

Standartinė simka » 06 Vas 2007, 02:51

Gal as ir ne i tema, bet tikrai nesu sojos fane, juolab, kad modifikuota ir pas mus jau randasi.
Paskaitykit delfio sveikatos skyrelio naujiena -
"Ant mūsų stalo – agresyvūs mutantai" :evil:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 06 Vas 2007, 10:35

Neįsižeisk, bet |delfio straipsniai :evil: jie visada prieštarauja vienas kitam, o ypač sveikatos ir virtuvės skiltyse. ten kai paskaitai, tai plaukai pasišiaušia... :shock: Jei jų paklausytum, tai ir be plaukų, ir su skylėtu skrandžiu vaikščiotum :?

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 19 Bal 2007, 10:11

Neseniai MAXIMOJE mačiau sojos sūrio. pastovėjau, pažiūrėjau ir nepirkau. Gal jau kas pirkot, bandėt. Kita šio sūrio rūšis buvo su prieskoninėm žolelėm.... Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 19 Bal 2007, 11:46

silsta rašė:Neseniai MAXIMOJE mačiau sojos sūrio. pastovėjau, pažiūrėjau ir nepirkau. Gal jau kas pirkot, bandėt. Kita šio sūrio rūšis buvo su prieskoninėm žolelėm.... Paveikslėlis
as nebandziau,kazkaip nevilioja tokie gaminiai Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Bal 2007, 16:10

Oho :shock: Mezgėjų padave :P

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Bal 2007, 16:11

silsta rašė:Neseniai MAXIMOJE mačiau sojos sūrio. pastovėjau, pažiūrėjau ir nepirkau. Gal jau kas pirkot, bandėt. Kita šio sūrio rūšis buvo su prieskoninėm žolelėm.... Paveikslėlis
Kurioj vietoj jis ten guli? Tuoj išbandysiu : viskas, kas nauja man įdomu... :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 19 Bal 2007, 18:14

Ramunė rašė:Oho :shock: Mezgėjų padave :P
cia as taip parodau,kad man tai nerupi :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 16 Lie 2007, 11:37

Kodėl sveika valgyti soją?

Tikriausiai esate girdėję, kad laikantis dietos rekomenduojama valgyti sojos produktų. Tačiau ar žinote, kodėl?
Kodėl soją reikėtų įtraukti į dietą?

Soja pasižymi įvairiomis sveikatai naudingomis savybėmis, dėl kurių jas verta įtraukti į vartojamų maisto produktų sąrašą, rašoma www.gardenandhearth.com. Įrodyta, kad soja:

- yra geras pakaitalas alergiją galintiems sukelti maisto produktams (pavyzdžiui, pienui);

- mažina susirgimo krūties, tiesiosios žarnos, prostatos ir gimdos vėžiu riziką;

- mažina širdies ligų išsivystymo tikimybę;

- mažina sirgimo osteoporoze tikimybe;

- apsaugo nuo menopauzės simptomų ar juos susilpnina;

- gerina žarnyno veiklą.

Kodėl soja yra tokia naudinga?

Sojoje yra keli komponentai, suteikiantys jai teigiamų savybių. Šie komponentai yra:

- izoflavonai – augalinės kilmės junginiai, kuriems priskiriami įvairūs sveikatai naudingi poveikiai (pvz., anti-kancerogeninis).

- probiotikai – naudingos bakterijos, kurios pasižymi anti-kancerogeninėmis savybėmis, gerina žarnyno veiklą ir padeda sumažinti per didelį cholesterolio kiekį.

- dideli baltymų ir kalcio kiekiai, mažesni kai kurių svarbių vitaminų kiekiai.

Kaip įtraukti soją į vartojamų maisto produktų sąrašą?

Sojos įtraukimas į racioną nereiškia, kad reikia visiškai pakeisti mitybą. Paeksperimentuokite su keliais iš sojos gaminamais maisto produktais, kad sužinotumėte, kas jums patinka. Į racioną įtraukite tik tai, kas jums patiko. Ieškote naujų idėjų, kurios padėtų pradėti vartoti soją? Pagalvokite apie tai:

- gaminant tortus, blynus ar kitus miltinius patiekalus į tešlą maišomus kiaušinius pakeiskite sojų miltais – vieną kiaušinį atitinka vienas šaukštas sojos miltų;

- į racioną įtraukus sojos produktus organizme sumažės cholesterolio ir riebalų kiekis;

- rytais dribsnius užpilkite ne karvės, o sojos pienu;

- salotas gaminkite su tofu;

- įprastą kepimo aliejų pakeiskite sojų aliejumi;

- pasilepinkite iš sojos pieno gaminamais pieno kokteiliais;

- salotų užpilą ar padažą gaminkite kaip pagrindą naudodami sojos aliejų;

- kiniškame restorane užsakydami maistą paprašykite ir miso sriubos;

- grietininiuose makaronų padažuose panaudokite sojos pieną;

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Lie 2007, 20:07

Sojų gaminiai – naujos kartos maistas

MAXIMA konsultantas med. dr. Rimantas Stukas apie soją:

Soja – labiausiai paplitęs ankštinis augalas pasaulyje. Tai augalas, kurio pupelės sukaupia tiek baltymų, kiek negali sukaupti joks kitas augalas. Taigi soja – pats vertingiausias kultūrinis augalas. Sojų pupelėse yra iki 50 proc. baltymų ir iki 24 proc. riebalų. Baltymų turi ir kiti ankštiniai augalai, tačiau jie neprilygsta sojoms nei kiekiu, nei kokybe. Sojų baltymai labai vertingi, nes jie tirpūs vandenyje, lengvai pasisavinami, turi puikiai subalansuotų aminorūgščių ir todėl žymiai vertingesni už žirnių baltymus. Maistingumu sojų baltymai prilygsta jautienai. Nėra kito tokio augalo, kuris sugebėtų sukaupti tiek baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų, kiek sukaupia soja. Labai vertingas iš sojų pupelių spaudžiamas aliejus, nes sojų riebalus organizmas pasisavina iki 98 proc., o svarbiausia, sojų aliejuje 50 proc. riebalų rūgščių sudaro cholesterolio perteklių organizme ir aterosklerozės riziką mažinančios nesočiosios riebalų rūgštys.
Vis tik sojos dažniausiai auginamos dėl baltymų. Jų baltymų kokybė artima mėsos, pieno, kiaušinių baltymų kokybei. Sojų baltymai priskiriami pilnaverčiams baltymams, turi visas žmogaus organizmui būtinas aminorūgštis, tarp jų ir nepakeičiamas. Tai labai svarbu, nes trūkstant kad ir vienos aminorūgšties, organizmas šį stygių gali greitai pajusti.

Sojose yra optimalus aminorūgščių santykis, todėl iš jų gaminama:
mėsa, faršas,
varškė, miltai,
lakštiniai, paplotėliai,
pastos, pienas,
padažai,dribsniai,
kiti produktai.
Nė vienas augalas negali lenktyniauti su soja pagal pagaminamų produktų kiekį. Sojų baltymų sudėtis artima mėsos baltymams, todėl jie vadinami augaline mėsa. Alergiškiems pienui ir varškei žmonėms pieno produktus puikiai gali pakeisti sojų pienas ir sojų varškė.
Sojos turi daug geležies, cinko, vitaminų E, P, PP. Sojų ląsteliena mažina vėžio atsiradimo riziką, padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Taigi sojų produktus tinka vartoti sergantiems anemija, cukriniu diabetu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Lie 2007, 20:10

Sojų gaminiai – skanus, pigus ir sveikas produktas:

mažina cholesterolio kiekį kraujyje – per dieną užtenka suvalgyti 25 gramus šių baltymų ir cholesterolio kiekis sumažės vidutiniškai 9 procentais;
mažina aterosklerozės atsiradimo riziką;
mažina riziką susirgti vėžiu;
tinka karvės pienui alergiškiems žmonėms;
valo organizmą, padėdamas šalinti iš organizmo sunkiuosius metalus;
tinka norintiems atsikratyti antsvorio;
puikus vegetarų maistas.
Išradingosioms šeimininkėms

Savo stalą galite praturtinti patiekalais su sojų dribsniais. Sojų dribsniai gaminami iš sojų pupelių, praturtinami sėlenomis, gemalais. Dėl puikių skoninių savybių juos galima valgyti vienus arba naudoti gaminant įvairius patiekalus namuose:
maltuose mėsos, žuvies ir paukštienos gaminiuose: kotletuose, maltinukuose, balandėliuose;
kaip sudėtinę dalį įvairiose košėse;
kaip sudėtinę dalį sausuosiuose pusryčiuose;
kaip įdarą miltiniuose gaminiuose: lietiniuose, koldūnuose, žemaitiškuose blynuose;
tinka dėti į omletą, įvairius troškinius, picas;
tinka dėti į daržovių salotas, įvairias mišraines;
tinka valgyti užpylus pienu, jogurtu ar sultimis.

Iš virtų sojų pupelių galima gaminti įvairiausias mišraines kaip su įprastinėmis daržo pupelėmis.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Lie 2007, 22:08

gal reikes ir man mestis prie sojos :merg2:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Lie 2007, 22:11

Ryt arba poryt įdėsiu vieną patiekaliuką, dar nebandytą. galėsi išmėgint. Man soja labai skanu :luks:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Lie 2007, 22:28

gerai :roll: Seip,tai as kazkada darydavau,kai tik ji atsirado :merg2:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 31 Sau 2008, 20:02

Sojos – ne tik vegetarams

Vegetarai ir veganai savo mitybos piramidės neįsivaizduoja be sojų produktų. Sojų pienas, pupelės, dribsniai, mėsa – visa tai gali pakeisti įprastus produktus, neapsunkinti organizmo ir išlaikyti dailias kūno linijas.

Naudojo pašarui
Soja – vienametis augalas, kilęs iš Azijos, jį pamėgo dauguma sveikuolių visame pasaulyje. Tiek Lietuvoje, tiek užsienio šalyse kulinarai siūlo šimtus receptų, kaip iš sojų pupelių pagaminti skanų, sotų ir sveiką patiekalą.
Iš pradžių sojos buvo naudojamos gyvulių pašarui. Vėliau iš jų pradėta spausti aliejų ir naudoti maistui. Daugiausiai sojų gaminių valgo japonai ir kinai.
Japonai sojas vertina dėl greitai pasisavinamų baltymų. Ypač greitai organizmas prisipildo vitaminų sojas valgant su daržovėmis ar pieno produktais.

Vitaminų - daugiauSojų mėsa, pienas, dribsniai, kurių galima įsigyti kiekviename prekybos centre ar sveiko maisto parduotuvėje, turi daug fosforo ir kalio druskų, A, B, D vitaminų, apie 18 proc. riebalų, 38 proc. baltymų, ląstelienos, magnio druskos. Beje, fosforo sojos turi daugiau nei yra piene, o geležies - daugiau nei jautienoje. Vitamino B1 taip pat kelis kartus daugiau nei mėsoje.
Sojų aminorūgščių sudėtis artima mėsos aminorūgščių sudėčiai, tik sojos turi daugiau baltymų nei mėsa. Dėl šios priežasties sojas, kaip mėsos pakaitalą, valgo daugelis vegetarų ir veganų.
Aliejus, išspaustas iš sojų pupelių, yra labai maistingas, turi daug E vitamino, todėl jį patartina vartoti pagyvenusiems, nutukusiems ir sergantiems virškinimo sutrikimais žmonėms.
Sojos duoda daugiau kaip 15 procentų visų žmogaus organizmui reikalingo baltymų kiekio. Mokslininkų nustatyta, kad šį sveiką produktą valgantys žmonės gyvena ilgiau ir rečiau serga.

Sojos kaip vaistai
Patiekalai iš sojų pupelių yra tokie, apie kurios sakoma „ir maistas, ir vaistas“. Todėl daugelis gydytojų rekomenduoja širdies, kraujagyslių, virškinimo sutrikimų turintiems pacientams bei tiems, kurių kraujyje yra padidėjęs cukraus kiekis, ir net moterims, turinčioms vaisingumo problemų.
Mokslininkų duomenimis, sojų pupelės mažina vėžio ligų riziką. Jas valgančios moterys kur kas rečiau serga krūties vėžiu nei tos, kurios sojų nevalgo.
Japonai tiki, kad sojos sumažina cholesterolio kiekį kraujyje, padeda išvengti žarnyno veiklos sutrikimų ir nekietina vidurių.
Sergantiems cukriniu diabetu sojos padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Besiliekninantieji taip pat gali drąsiai valgyti sojos produktus.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Sau 2008, 22:38

Ramuniuk,rankini uztrauk :hypno:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 31 Sau 2008, 22:40

Neužsitraukia, kažkas nulūžo viduj :wink:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 01 Vas 2008, 02:14

:laugh:

Skelbti atsakymą