Viskas apie soją
Viskas apie soją
Džiaugiuosi, kad atsirado toks skyrelis. Darau aš tą soją, ir visai neblogai gaunasi. Nusiperku sojos kubelius (guliašas), yra sveriamų, pigiau. Juos buljone išverdu apie 30 min. ir palieku tame pačiame skystyje ataušti. Tada gerai nuspaudžiu, dedu į puodą, pakepinu ant aliejaus svogūnų, jau išvirtos morkos supjaustau gabaliukais, irgi pakepinu, o tada fantazijos reikalas, dedu toliau ką turiu - arba žirnelių, ananasų gabaliukais, slyvų džiovintų. Žodžiu, pasirenkat kas jums labiausiai tinka. Truputuką pašutinu, dedu gerą šaukštą pomidorų padažo, prieskonius pagal skonį. Aštriau pagaminta yra skaniau. Ir gale (jei reikia) krakmolu patirštinu. Skanaus
- Andron
- Site Admin
- Pranešimai: 1175
- Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
- Pliusai: 0
- Miestas: Vilnius
- Susisiekti:
Taigi Ramunė girėsi, kad daug visko turi apie sojąLilina rašė:Tai gal galima būvo tik atskyrą temą apie soją užvest, o ne visą skyreli negi tiek visko daug galima iš sojos pagaminti???
Aš tik žinau kad pamirkyta soja gerai įdėti į kotletus vietoj bulkos.
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !
Kolkas NEMOKAMAI !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Galų gale ir aš jau namie. Dabar ir rašysiu
Dietologai sojos mėsą vadina augaline mėsa ir rekomenduoja valgyti kuo dažniau. Teigiama, kad bent kartą per savaitę valgant sojos patiekalų, pagreitėja medžiagų apykaita, sparčiau dega riebalų sankaupos. Soja - labai maistingas produktas. Joje yra net 50% baltymų, puikiai pakeičiančių mėsos baltymus, tačiau sojos baltymai yra daug geriau virškinami ir lengviau pasisavinami.
Augalinių riebalų sojos mėsoje tėra tik 0,7% . Produkte visiškai nėra cholesterolio, kuris gali sukelti kraujagyslių ligas, tačiau gausu įvairių mineralinių medžiagų : kalcio, fosforo, geležies ir kitų. 3,3 % sudaro organizmui būtina ląsteliena.
Dietologai sojos mėsą vadina augaline mėsa ir rekomenduoja valgyti kuo dažniau. Teigiama, kad bent kartą per savaitę valgant sojos patiekalų, pagreitėja medžiagų apykaita, sparčiau dega riebalų sankaupos. Soja - labai maistingas produktas. Joje yra net 50% baltymų, puikiai pakeičiančių mėsos baltymus, tačiau sojos baltymai yra daug geriau virškinami ir lengviau pasisavinami.
Augalinių riebalų sojos mėsoje tėra tik 0,7% . Produkte visiškai nėra cholesterolio, kuris gali sukelti kraujagyslių ligas, tačiau gausu įvairių mineralinių medžiagų : kalcio, fosforo, geležies ir kitų. 3,3 % sudaro organizmui būtina ląsteliena.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sojos mėsa nekoloringa.Gaminama ji iš sojos miltų savotišku "audimo " būdu, panašiai kaip šilkas Gaminama įvairios gormos ir dydžio gabaliukais : granulėmis , šiaudeliais, paplotėliais ... laikoma sausai sojos mėsa nesugenda net 15 mėnesių.
Vertėtų žinoti, kad gaminant patiekalus iš sojos jų svoris ir tūris padidėja 4-5 kartus.taigi iš nedidelio 150 gramų pakelio išeina pietūs 3 - 4 asmenų šeimai
Vertėtų žinoti, kad gaminant patiekalus iš sojos jų svoris ir tūris padidėja 4-5 kartus.taigi iš nedidelio 150 gramų pakelio išeina pietūs 3 - 4 asmenų šeimai
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Mokslininkų tyrimais nustatyta, kasd sojos stiprina net ir kaulus. O su gyvūnais atlikę tyrimus amerikiečių mokslininkai nustatė, kad sojos produktuose yra specifinių baltymų, kurie užkerta kelią augliams atsirasti ir vystytis.
Manoma, kad japonai gyvena taip ilgai todėl, kad valgo daug sojos produktų
Manoma, kad japonai gyvena taip ilgai todėl, kad valgo daug sojos produktų
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Iš sojos pupelių taip pat gaminamas sojų pienas, kuris visiškai gali pakeisti karvės pieną, nes turi tiek pat baltymų, o riebalai yra nesotieji. Sojų pienas rekomenduojamas vaikams ir kūdikiams, nes jo sudėtyje, priešingai, nei karvės piene, nėra alergenų. Cholesterolio neturintis sojų pienas valo kraujagyslių sieneles, stiprina smegenų veiklą. Pagyvenusiems žmonėms jis padeda gydyti medžiagų apykaitos sutrikimus, mažakraujystę, diabetą
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Dar keletas sojos produktų :
MISO
Tai fermentuota sojos pupelių pasta, gaminama iš sojos pupelių, druskos ir grūdų ( paprastai miežių ar ryžių ) ir brandinama 3 metus. Raudonąjį miso galima naudoti marinuojant mėsą bei žuvį, o geltonąjį - sriuboms ir padažamspagardinti.
SOJOS MILTAI
Jie malami iš prinokusių džiovintų sojos pupelių. Gaminant galima pakeisti sojos miltais ( bet ne daugiau nei ketvirtį, nes jų savybės skiriasi). Beje, sojos miltus reikia laikyti šaldytuve ( iki 6 mėn.) arba šaldiklyje ( iki metų )
MISO
Tai fermentuota sojos pupelių pasta, gaminama iš sojos pupelių, druskos ir grūdų ( paprastai miežių ar ryžių ) ir brandinama 3 metus. Raudonąjį miso galima naudoti marinuojant mėsą bei žuvį, o geltonąjį - sriuboms ir padažamspagardinti.
SOJOS MILTAI
Jie malami iš prinokusių džiovintų sojos pupelių. Gaminant galima pakeisti sojos miltais ( bet ne daugiau nei ketvirtį, nes jų savybės skiriasi). Beje, sojos miltus reikia laikyti šaldytuve ( iki 6 mėn.) arba šaldiklyje ( iki metų )
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
TOFU
Tai sojos varškė. Gaminama iš sojos pieno panašiai kaip varškės sūris iš karvės pieno. Priklausomai nuo to, kaip ilgai buvo brandinta tofu, būna "šilkinė", minkšta, kieta ir labai kieta. Šilkinė tinka padažams, sriuboms, kremams pagardinti; kieta ir labai kieta - kepama, o minkštą praktiškai galima dėti į visus gaminius.
SOJOS RIEŠUTAI - GAN
Jie gaminami iš prinokusių, išmirkytų ir paskrudintų sojos pupelių, kurios gardinamos įvairiais prieskoniais. Valgomos kaip užkandis, taip pat galima pabarstyti salotas ar kepsnį.
Tai sojos varškė. Gaminama iš sojos pieno panašiai kaip varškės sūris iš karvės pieno. Priklausomai nuo to, kaip ilgai buvo brandinta tofu, būna "šilkinė", minkšta, kieta ir labai kieta. Šilkinė tinka padažams, sriuboms, kremams pagardinti; kieta ir labai kieta - kepama, o minkštą praktiškai galima dėti į visus gaminius.
SOJOS RIEŠUTAI - GAN
Jie gaminami iš prinokusių, išmirkytų ir paskrudintų sojos pupelių, kurios gardinamos įvairiais prieskoniais. Valgomos kaip užkandis, taip pat galima pabarstyti salotas ar kepsnį.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sojos patiekalus ruošti nesudėtinga.
Iš vakaro sausus gaminius reikia užmerkti. Tam labiausiai tinka mėsos, daržovių, paukštienos, grybų sultinys. Tinka ir paprastas vandens užpilas, pagardintas įvairiais prieskoniais , sojos padažu.
Jei užmiršot iš vakaro pamerkti, prieš gaminant, sausus sojos produktus paprasčiausiai 15 -25 minutes pavirkite su bet kuriuo sultiniu ar užpilu. Po to leiskite ataušti skystyje, kuriame virė.
Iš vakaro sausus gaminius reikia užmerkti. Tam labiausiai tinka mėsos, daržovių, paukštienos, grybų sultinys. Tinka ir paprastas vandens užpilas, pagardintas įvairiais prieskoniais , sojos padažu.
Jei užmiršot iš vakaro pamerkti, prieš gaminant, sausus sojos produktus paprasčiausiai 15 -25 minutes pavirkite su bet kuriuo sultiniu ar užpilu. Po to leiskite ataušti skystyje, kuriame virė.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Beje, sojos pupeles galima užsiauginti ir savo darže. Jų skonis labai panašus į mums įprastų pupelių, tik išverda jos žymiai greičiau. Galima gaminti salotas, sriubas, išmirkius ir sumalus galima naudoti vietoj faršo ar pridėjus kepinto svogūno ar česnakiuko naudoti kaip įdarą. Labai skanu išvirus ir pabarsčius prieskoniais ir druskyte prie alaus.
Mano kolegė darė ir kotletukus. Sakė
Mano kolegė darė ir kotletukus. Sakė
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Mano tas pats. Geriausia pasnikauti, sukirtus gabalą skaniai paruoštos mėsos. Bet su soja aš prasisuku. Žinau tikrai neblogų receptukų. Bet įdėsiu jau rytoj. Reikia ir pamokoms pasiruošt, o tai mokiniai daugiau pradės žinoti už mane. GĖĖĖDA busLilina rašė:Svarstau ir aš gal bandyt laikytis to pasninkėlio??? Bet pabandyk paaiškint mano vyrui, tas jeigu neužvalgė mėsos, lieka alkanas
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Dar keletas "pagyrimų" sojai :
Vakaruose soja pradėta palyginus neseniai - nuo tada, kai pasirodė statistiniai duomenys, kad Azijoje, kur soja vartojama beveik kasdien, šrdies ligos ir krūties vėžys yra retenybė. Moterys ten taip pat mažiau kenčia nuo menopauzės problemų, vyrai rečiau suserga prostatos vėžiu, o jei ir serga, tai jis vystosi lėčiau ir mirtingumas nuo jo mažesnis.
Vakaruose soja pradėta palyginus neseniai - nuo tada, kai pasirodė statistiniai duomenys, kad Azijoje, kur soja vartojama beveik kasdien, šrdies ligos ir krūties vėžys yra retenybė. Moterys ten taip pat mažiau kenčia nuo menopauzės problemų, vyrai rečiau suserga prostatos vėžiu, o jei ir serga, tai jis vystosi lėčiau ir mirtingumas nuo jo mažesnis.
O aš vyro neklausiu -valgo ką padarau ir viskas Virtuvė juk mano karalystė - pasninkas yra pasninkas, kai jo nebus gaus ir mėsos. Po pasninko ir šventės labiau jaučiasi ir labiau laukiasiLilina rašė:Svarstau ir aš gal bandyt laikytis to pasninkėlio??? Bet pabandyk paaiškint mano vyrui, tas jeigu neužvalgė mėsos, lieka alkanas
Bet labai malonu, kad žinai jog gali padėti vaikams sužinoti kažką naujo ir be to stovėjimas prieš visą klasę su pilna galva minčių ir idėju atperka visus sunkumusRamunė rašė:Lilina rašė:Vargšės mokytojos, grižta namo po darbo ir dar pamokom ruoškis....
Ek jei dar vaikai norėtų mokytis
Šaunu, kad nusprendei pasidalinti savo žiniomis.
Labai ačiū
Kažką girdėjau apie modifikuotą soją. Jinai, atseit, nelabai, nelabai... Gal ką nors daugiau girdėjot apie modifikuotą sojąRamunė rašė:Dar keletas "pagyrimų" sojai :
Vakaruose soja pradėta palyginus neseniai - nuo tada, kai pasirodė statistiniai duomenys, kad Azijoje, kur soja vartojama beveik kasdien, šrdies ligos ir krūties vėžys yra retenybė. Moterys ten taip pat mažiau kenčia nuo menopauzės problemų, vyrai rečiau suserga prostatos vėžiu, o jei ir serga, tai jis vystosi lėčiau ir mirtingumas nuo jo mažesnis.