Graikų virtuvė
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
"Spanakopita"
philo tešlos;
2 dideli pakeliai špinatų;
200 g feta sūrio;
200 g šviežios rikotos;
½ p. tarkuoto permezano;
5 š. šviežių pjaustytų krapų;
10 mažų svogūniukų (spring);
2 kiaušiniai;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
50 g tirpinto sviesto, tešlos patepimui.
Špinatus susmulkinti. Blanširuoti.
Kombainu sumaišyti fetą, rikotą, permezaną ir kiaušinius iki kreminės konsistencijos.
Sudėti krapus, svogūnus ir atšaldytus špinatus.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo indą apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejumi. Kloti filo tešla, ją patepant sviestu ir dėti įdarą. Taip sluoksniuoti kol baigsis įdaras.
Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
philo tešlos;
2 dideli pakeliai špinatų;
200 g feta sūrio;
200 g šviežios rikotos;
½ p. tarkuoto permezano;
5 š. šviežių pjaustytų krapų;
10 mažų svogūniukų (spring);
2 kiaušiniai;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
50 g tirpinto sviesto, tešlos patepimui.
Špinatus susmulkinti. Blanširuoti.
Kombainu sumaišyti fetą, rikotą, permezaną ir kiaušinius iki kreminės konsistencijos.
Sudėti krapus, svogūnus ir atšaldytus špinatus.
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Kepimo indą apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejumi. Kloti filo tešla, ją patepant sviestu ir dėti įdarą. Taip sluoksniuoti kol baigsis įdaras.
Kepti įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
- Kristinuska
- Gurmanas
- Pranešimai: 1525
- Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
- Pliusai: 7
- Miestas: Kaunas
- Kristinuska
- Gurmanas
- Pranešimai: 1525
- Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
- Pliusai: 7
- Miestas: Kaunas
Graikijos Velykų pyragas
Reikia:
Mielių - 60 g,
pieno - 120 g,
cukraus - 100 g,
miltų - 1 kg,
truputį druskos,
trintos 1 apelsino žievelė,
stiklinės šilto vandens,
5 virtų ir dažyti raudonai kiaušinių,
1 kiaušinio trynio,
sviesto,
200 g - sezamo sėklų.
Sumaišyti mieles su cukrumi ir pienu, palaikyt 10 min. Pridėti 125 g miltų, sumaišyti, pastatyti į šiltą vietą iki kitos dienos.
Kitą dieną sumaišyti šią masę su likusiais miltais, druska, apelsino žieve, vandeniu ir minkyti pusę valandos.
Iš 2/3 tešlos padaryti pailgą, lygų, 5 cm storio batoną.
Keptuvę ištepti sviestu ir paberti sezamo sėklas. Įdėti "batoną" į keptuvę. Iš likusios tešlos suskti dvi plonas "dešreles" tokio pat ilgio, kaip ir "batonas". Išvolioti jas sėklose ir padėti aplink "batoną" taip, kad prie jo priliptų. Kiaušinius išdėlioti ant batono, patepti batoną kiaušinio tryniu ir apibarstyti sėklomis.
Palaikyti pyragą 3 val. šiltoje vietoje. Kepti orkaitėje apie valandą 200 laipsnių temperatūroje.
Reikia:
Mielių - 60 g,
pieno - 120 g,
cukraus - 100 g,
miltų - 1 kg,
truputį druskos,
trintos 1 apelsino žievelė,
stiklinės šilto vandens,
5 virtų ir dažyti raudonai kiaušinių,
1 kiaušinio trynio,
sviesto,
200 g - sezamo sėklų.
Sumaišyti mieles su cukrumi ir pienu, palaikyt 10 min. Pridėti 125 g miltų, sumaišyti, pastatyti į šiltą vietą iki kitos dienos.
Kitą dieną sumaišyti šią masę su likusiais miltais, druska, apelsino žieve, vandeniu ir minkyti pusę valandos.
Iš 2/3 tešlos padaryti pailgą, lygų, 5 cm storio batoną.
Keptuvę ištepti sviestu ir paberti sezamo sėklas. Įdėti "batoną" į keptuvę. Iš likusios tešlos suskti dvi plonas "dešreles" tokio pat ilgio, kaip ir "batonas". Išvolioti jas sėklose ir padėti aplink "batoną" taip, kad prie jo priliptų. Kiaušinius išdėlioti ant batono, patepti batoną kiaušinio tryniu ir apibarstyti sėklomis.
Palaikyti pyragą 3 val. šiltoje vietoje. Kepti orkaitėje apie valandą 200 laipsnių temperatūroje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Tikros graikiškos salotos – „horiatiki"
Graikai šias salotas vadina horiatiki. Išvertus į lietuvių kalbą – kaimiškos salotos. Būtent jos yra vienos populiariausių Graikijoje. Šias salotas graikai valgo kartu su mėsos patiekalais arba vienas. Salotos gaminamos labai paprastai ir greitai. Svarbiausia, kad naudojami produktai būtų švieži.
Reikės:
2 pomidorų,pusės agurko,
pusės paprikos,nedidelės galvutės mėlynojo svogūno,
alyvuogių,fetos sūrio,raudonėlių,alyvuogių aliejaus.
Ruošiant salotas vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad produktų graikai gamindami salotas taip nesmulkina kaip lietuviai, ruošdami baltąją mišrainę. Todėl nepersistenkite darbuodamiesi peiliu.Pirmiausia susiraskite dubenį, kuriame patieksite salotas. Tada supjaustykite pomidorus. Pomidorą perpjaukite perpus, išimkite šerdį ir kiekvieną puselę padalykite į tris dalis. Agurką supjaustykite stambokais kubeliais. Pomidorus ir agurkus sudėkite į dubelį ir pamaišykite.Šiaudeliais supjaustykite papriką, žiedais susmulkinkite svogūną. Mėlynąjį svogūną reikia naudoti todėl, nes jos skonis daug švelnesnis nei įprasto baltojo.Į dubenį su pomidorais bei agurkais dedame papriką, ant jos – svogūnus. Imame penkias alyvuoges ir jas išdėliojame dubens pakraščiuose.Pusės duonos riekutės dydžio fetos sūrio gabaliuką dedame ant supjaustytų daržovių. Viską apibarstome raudonėliais, ant sūrio pilame šlakelį aliejaus. Galima salotas gardinti ir actu.
Graikai salotas valgo užkąsdami balta duona.
Graikai šias salotas vadina horiatiki. Išvertus į lietuvių kalbą – kaimiškos salotos. Būtent jos yra vienos populiariausių Graikijoje. Šias salotas graikai valgo kartu su mėsos patiekalais arba vienas. Salotos gaminamos labai paprastai ir greitai. Svarbiausia, kad naudojami produktai būtų švieži.
Reikės:
2 pomidorų,pusės agurko,
pusės paprikos,nedidelės galvutės mėlynojo svogūno,
alyvuogių,fetos sūrio,raudonėlių,alyvuogių aliejaus.
Ruošiant salotas vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad produktų graikai gamindami salotas taip nesmulkina kaip lietuviai, ruošdami baltąją mišrainę. Todėl nepersistenkite darbuodamiesi peiliu.Pirmiausia susiraskite dubenį, kuriame patieksite salotas. Tada supjaustykite pomidorus. Pomidorą perpjaukite perpus, išimkite šerdį ir kiekvieną puselę padalykite į tris dalis. Agurką supjaustykite stambokais kubeliais. Pomidorus ir agurkus sudėkite į dubelį ir pamaišykite.Šiaudeliais supjaustykite papriką, žiedais susmulkinkite svogūną. Mėlynąjį svogūną reikia naudoti todėl, nes jos skonis daug švelnesnis nei įprasto baltojo.Į dubenį su pomidorais bei agurkais dedame papriką, ant jos – svogūnus. Imame penkias alyvuoges ir jas išdėliojame dubens pakraščiuose.Pusės duonos riekutės dydžio fetos sūrio gabaliuką dedame ant supjaustytų daržovių. Viską apibarstome raudonėliais, ant sūrio pilame šlakelį aliejaus. Galima salotas gardinti ir actu.
Graikai salotas valgo užkąsdami balta duona.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Graikiški nekepti sausainiai
120 g graikinių riešutų
112 g kepimui šokolado
1 stiklinė pyrago džiūvėsėlių
0,25 šaukštelio cinamono
1 stiklinė miltinio cukraus
2 šaukštai rožių vandens (svarainių ar obuolių nuoviro)
Į dubenį suberti maltus riešutus, pyrago džiūvėsėlius, sutarkuotą šokoladą, cinamoną, 1 šaukštelį miltinio cukraus ir supilti rožių vandenį.Viską ranka suminkyti ir formuoti 2,5 cm dydžio rutuliukus, pavolioti miltiniame cukruje.
Laikyti sandariai uždengtus.
120 g graikinių riešutų
112 g kepimui šokolado
1 stiklinė pyrago džiūvėsėlių
0,25 šaukštelio cinamono
1 stiklinė miltinio cukraus
2 šaukštai rožių vandens (svarainių ar obuolių nuoviro)
Į dubenį suberti maltus riešutus, pyrago džiūvėsėlius, sutarkuotą šokoladą, cinamoną, 1 šaukštelį miltinio cukraus ir supilti rožių vandenį.Viską ranka suminkyti ir formuoti 2,5 cm dydžio rutuliukus, pavolioti miltiniame cukruje.
Laikyti sandariai uždengtus.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Dolmades
Dolmades su cukinijų žiedais – tradicinis graikų šaltas užkandis. „Cukinijų žiedus reikia rinkti anksti ryte, nes, kai pakyla saulė, žiedai susiskleidžia“, – dalinosi patarimais Elena. Į cukinijų žiedus dedamas įdaras: susmulkintos cukinijos, petražolės, česnakas, prieskoniai ir nevirti ryžiai. Visi šie ingridientai sumaišomi su alyvuogių aliejumi. Įdarytus cukinijų žiedus telieka įdėti į puodą, užpilti vandeniu ir pavirti 45 minutes.
Dolmades su cukinijų žiedais – tradicinis graikų šaltas užkandis. „Cukinijų žiedus reikia rinkti anksti ryte, nes, kai pakyla saulė, žiedai susiskleidžia“, – dalinosi patarimais Elena. Į cukinijų žiedus dedamas įdaras: susmulkintos cukinijos, petražolės, česnakas, prieskoniai ir nevirti ryžiai. Visi šie ingridientai sumaišomi su alyvuogių aliejumi. Įdarytus cukinijų žiedus telieka įdėti į puodą, užpilti vandeniu ir pavirti 45 minutes.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Moussaka
Virtuvėje vis zujant žmonėms – vieni prekeiviai pristato šviežios duonos iš kepyklos, kiti atveža daržovių – Elena man rodė, kaip pasigaminti tradicinį graikų patiekalą – „moussaka“. Tai vienas populiariausių patiekalų, kuris primena italiskąją lazaniją. Pagrindinis moussakos gaminimo principas – sluoksniavimas. Ant skardos dugno pirmiausiai dedami keptuvėje kepti bulvių griežinėliai, ant jų baklažanai, virtas jautienos faršas, parmezano sūris, vėl bulvės, baklažanai ir paskutinysis akcentas – „pesamel” padažas. Šis padažas gaminamas iš margarino, pieno, miltų ir kiaušinių, taip pat dedama muskato prieskonių. Užpylus padažą, moussaka pašaunama i orkaitę ir po 30 minučių šis tradicinis graikų patiekalas jau paruoštas.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: Graikų virtuvė
Po kelionės į Rhodes, parodysiu keletą tradiciniųgraikiškųpatiekalų. Skonis visų - fantastiškas, tik... porcijos nelabai mums įprastos - gigantiškos, sakyčiau
gyro - kiauliena kepama skirtingais budais.
Paidaki – ožkos arba avienos šonkauliai (kepsneliai) su citrina, raudonėliais, druska ir pipirais.
gyro - kiauliena kepama skirtingais budais.
Paidaki – ožkos arba avienos šonkauliai (kepsneliai) su citrina, raudonėliais, druska ir pipirais.